Connect with us

Sanatate

Top 10 alimente bogate în vitamina B1

Tiamina, cunoscută drept vitamina B1, este o vitamină solubilă în apă și e întâlnită în majoritatea alimentelor.

Precum majoritatea vitaminelor B, tiamina joacă un rol important în modul în care corpul nostru folosește energia din alimente și este vitală pentru funcția celulară.

Tiamina ajută specific organismul prin transformarea carbohidratilor în energie (importantă pentru metabolism, concentrare și putere.)

Deficitul de B1 tiamină este cauzat de o dietă săracă în produse animale și de excesul de alcool.

Cele mai multe simptome ale deficienșei de vitamina B1 includ:

  • Oboseală cronică
  • Probleme digestive
  • Scăderea fibrei musculare
  • Degenerare neurologică

De asemenea, B1 este important în buna funcționare a ficatului, pentru o piele sănătoasă, pentru ochi, păr și unghii. Surse eficiente de tiamină sunt alimentele, DZR pentru bărbați fiind de 1,2 mg / zi și pentru femei 1,1.

Alimente bogate în vitamina B1:

1) Mazăre: 1 cană: 0.386 mg (26% DV)

2) Sparanghel: 1 ceașcă: 0.19mg (13% DV)

3) Varză de Bruxelles: 1 cană: 0.122 mg (8% DV)

4) Semințe de susan: 2 linguri: 0.142 mg (9% DV)

5) Semințe de floarea-soarelui: ¼ cană: 0,17 mg (11% DV)

6) Fistic: 1 oz: 0.247 mg (16% DV)

7) Hering: 1 filet: 0.105 mg (7% DV)

8) Ciuperci crimini: 1 cană: 0,068 mg (4,5% DV)

9) Seminte de in: 1 lingură: 0.115 mg (8% DV)

10) Spanac: 1 buchet: 0.265 mg (18% DV)

Top 10 beneficii ale tiaminei

Deficiențele de tiamina sunt relativ rare dar duc la Beriberi, care afectează sistemul nervos, digestiv, cardiovascular și aparatul locomotor.

În limba singaleză, expresia „beri, beri” înseamnă „nu pot, nu pot”, ceea ce reflectă efectul infirmizant pe care boala îl are asupra victimelor sale.

Tiamina poate ajuta la reducerea riscului de cataractă prin combinarea cu grăsimile omega-3 și omega-6 și vitamina A.

Boala Alzheimer

Lipsa de tiamină poate provoca confuzie în demență. De exemplu alcoolici pierd o mulțime de vitamine B din cauza deshidratării și dietei necorespunzătoare. Persoanele în vârstă cu boala Alzheimer, de asemenea, tind să aibă niveluri mai mici de tiamină în sânge decât cei sănătoși.

Administrarea de tiamină la pacienții cu Alzheimer a demonstrat o îmbunătățire a abilităților cognitive.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sanatate

Cum să nu dormi niciodată. Poziții de somn care îți distrug sănătatea

Un somn odihnitor este crucial pentru sănătatea, corpul şi mintea noastră deoarece ne petrecem o treime din viaşă dormind. Unui adult i se recomandă 7-8 ore de somn pe noapte, conform Fundaţiei Naţionale a Somnului, dar pentru mulţi adulţi este mai uşor de zis decât de făcut.

Dificultatea de a adormi variază de la a mânca sau a bea ceva nepotrivit până la poziţia în care ne odihnim.

„80% din populaţie o să se confrunte cu dureri de spate la un moment dat în viaţa lor şi se vor agravă din cauza poziţiei nepotrivite de a dormi”, spune Dr. Hooman Melamed, chirurg ortoped. Asta sugerează că poziţia corpului atunci când dormim agravează durerile de spate, de gât, de stomac şi chiar îmbătrânirea prematură. Medical Daily listează cele mai bune poziţii dar şi cele mai nepotrivite pentru un somn odihnitor şi un trup sănătos

Cel mai rău : Pe burtă

Dormitul pe burtă nu este recomandat deoarece coloana ta se curbează accentuat şi nu suportă greutatea corpului tău. “Îţi forţează gătul să fie într-o poziţie strânsă, rotită şi îşi compromite circulaţia sângelui şi respiraţia”, spune Eisenstadt.

Această poziţie poate fi recomfortantă la început. Dar poate duce la dureri de spate, de gât, riduri şi sâni lăsaţi. Dormitul în această poziţie nu lasă gâtul şi umerii să fie aliniaţi şi din cauza aceasta apar durerile.

Poziţiile în care dormim dar şi tipul de saltea pe care îl deţinem joacă un rol important în menţinerea poziţiei corecte în timpul somnului. Dacă orice parte din corp se află sub presiunea, calitatea somnului scade drastic.O noapte odihnitoare înseamnă un mediu în care ne putem relaxa, o saltea bună şi un somn liniştit.

Cea mai bună poziţie: Culcat pe spate

Dacă dormim pe spate este mult mai uşor pentru capul, gâtul şi coloana noastră să se alinieze şi să menţină o poziţie neutră. Nu există presiune sau curbe ale coloanei. „Cea mai bună poziţie în care coloana stă cum trebuie toată noaptea”, spune dr. Melamed.

De asemenea, dormitul în această poziţie sau stea-de-mare cum se mai numeşte, combate refluxul acidului gastric. Stomacul stă direct sub esofag şi nu permite ca substanţele digerate să urce.Însă această poziţie are şi un dezavantaj, deoarece favorizează sforăitul. În plus, dacă îţi pui braţele în sus se adaugă presiune mare pe umeri şi are ca rezultat durerea de a doua zi.

A doua cea mai bună: Pe o parte

Dormitul pe o parte este benefic pentru pacienţii care au apnee de somn obstructivă, sforăie, au dureri de spate şi de gât, dar şi pentru gravide.

Pe partea dreaptă sau pe partea stângă?

Partea pe care dormi joacă un anumit rol în sănătatea ta. Dormitul pe partea dreaptă agravează arsurile la stomac. Cu toate acestea, dormitul pe partea stângă, poate pune presiune pe organele interne cum ar fi ficatul, plămânii şi stomacul, dar de asemenea reduce refluxul acidului gastric. Femeile însărcinate sunt sfătuite să doarmă pe partea stângă pentru o circulaţie mai bună a sângelui.

Vivian Eisendstadt, terapeut sfătuieşte:

„Dacă vrei să dormi pe o parte, pune o pilotă destul de groasă sub capul tău, o mică pilotă sub burtă ca stomacul tău să nu se curbeze şi o a treia pilotă între picioare.”

Continue Reading

Trending