Connect with us

Sanatate

PATRU OBICEIURI SĂNĂTOASE PENTRU PROTEJAREA CREIERULUI

Mai mult peşte în alimentaţie, practicarea unor activităţi fizice, jocurile de logică sunt mici schimbări pe care le poţi face în obiceiurile cotidiene pentru a-ţi proteja creierul.

 

Creierul este centrul de control al corpului nostru, ne permite să mergem, să mâncăm, să râdem, să facem sport, să simţim plăcere, să ne amintim, să recunoaştem oamenii care ne sunt apropiaţi. Patologiile creierului sunt numeroase şi dificile, iar printre cele mai cunoscute se numără accidentul vascular cerebral, maladiile Parkinson, Alzheimer și scleroza în plăci.
Citeste si:

Patru obiceiuri sănătoase pentru protejarea creierului

De foarte mulţi ani, neurologii fac cercetări pentru a înţelege mai bine cum funcţionează creierul şi cum trebuie să avem grijă de el. Dacă ai simptome sau ai fost deja diagnosticată cu o astfel de boală, va trebui să îţi găseşti un medic bun la o clinică de neurologie Bucuresti sau din țară pentru îngrijire şi tratament corespunzătoare. Ce poţi să faci pentru a preveni astfel de situaţii? Iată câteva dintre recomandări:

Activităţile fizice regulate

Potrivit unui studiu publicat în martie 2016 în Journal of Alzheimer’s Disease, activitatea fizică regulată, respectiv minimum 30 de minute în fiecare zi permite creşterea volumului de materie cenuşie din creier. Substanţa care conţine neuronii este legată de memorie şi de capacităţile cognitive. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Pittsburgh (SUA), persoanele care au trecut de vârsta de 65 de ani şi practică regulat un sport prezintă mai puține riscuri de a suferi un declin cognitiv precoce, cunoscut şi ca demenţă, dar şi ca predispoziție de a dezvolta maladia Alzheimer.

Înainte de vârsta de 65 de ani, sportul este, de asemenea, excelent pentru creier, pentru că sunt secretate astfel endorfinele, care induc o stare de bine, reducând nivelul de stres și riscul de tulburări precum anxietatea și deprimarea. Pe de altă parte, un alt studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Boston, SUA a descoperit că persoanele cu vârste între 30 şi 40 de ani care nu fac niciun fel de activitate fizică suferă o micşorare a creierului.

 

Alimentaţia

Carburantul principal al creierului sunt glucidele, care, odată consumate, se transformă în glucoză. Zilnic, creierul are nevoie de aproximativ 140 de grame de glucoză, motiv pentru care glucidele trebuie să constituie 45% – 65% din caloriile consumate. Sunt de preferat glucidele complexe din alimente integrale, precum cereale și leguminoase celor simple, reprezentate de fructe, lapte sau miere. În general, se recomandă alimente cu indice glicemic scăzut, care furnizează lent energie.

Acizii graşi esențiali Omega 3 sunt necesari pentru creșterea şi buna funcționare a creierului. De altfel, potrivit unor studii, deficitul de Omega 3 favorizează instalarea unor tulburări psihice precum depresia, schizofrenia şi tulburarea bipolară. Alte studii au descoperit că persoanele care consumă regulat Omega 3 au creierul mai mare decât media şi manifestă o degenerare cerebrală mai lentă. Acizii Omega 3 se găsesc în peştele gras cum sunt sardinele, macroul, heringul sau somonul, în icre, în uleiul de rapiţă, în cel de măsline extravirgin şi în cel de nuci, dar şi în suplimentele alimentare. Un regim alimentar bogat în grăsimi trans este dăunător creierului şi poate provoca tulburări de comportament şi de memorie.

Praful de curry ar fi un condiment miraculos, potrivit unor studii, pentru că el conține turmeric, ce permite proliferarea neuronilor şi creşterea capacităţilor de autoreparare ale creierului. Totuşi, această ipoteză este încă studiată.

 

Somnul

Lipsa somnului poate fi fatală pentru creier. Potrivit unui studiu publicat în 2016 în revista Radiology, persoanele care suferă de insomnie cronică au substanţa cerebrală albă mai puțin densă decât media. Comunicarea între neuroni se face mai dificil, ceea ce poate accentua riscul de tulburări cerebrale.

Un alt studiu publicat în iulie 2014 arăta că persoanele care dorm mai puțin de patru ore pe noapte suferă o deformare a amintirilor. Deci, pentru a avea grijă de creier, neurologii ne recomandă să dormim. O noapte de somn bun protejează memoria, îmbunătăţeşte capacitatea de a lua decizii şi ajută la repararea anumitor celule ale creierului .

 

Jocurile de logică

Cuvinte încrucișate, sudoku și altele permit exersarea creierului și conservarea capacităților cognitive, potrivit unui studiu făcut de cercetătorii britanici pe aproape 20.000 de voluntari sănătoși, cu vârste între 50 şi 93 de ani. Testele de memorie şi de evaluare a atenției au demonstrat că cei care au avut cele mai bune scoruri erau pasionaţi de puzzle, cuvinte încrucişate şi sudoku, diferențele fiind spectaculoase. Mai mult, persoanele care practicau acest hobby cu regularitate aveau creierul similar unor persoane mai tinere cu opt până la zece ani.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sanatate

Cum să nu dormi niciodată. Poziții de somn care îți distrug sănătatea

Un somn odihnitor este crucial pentru sănătatea, corpul şi mintea noastră deoarece ne petrecem o treime din viaşă dormind. Unui adult i se recomandă 7-8 ore de somn pe noapte, conform Fundaţiei Naţionale a Somnului, dar pentru mulţi adulţi este mai uşor de zis decât de făcut.

Dificultatea de a adormi variază de la a mânca sau a bea ceva nepotrivit până la poziţia în care ne odihnim.

„80% din populaţie o să se confrunte cu dureri de spate la un moment dat în viaţa lor şi se vor agravă din cauza poziţiei nepotrivite de a dormi”, spune Dr. Hooman Melamed, chirurg ortoped. Asta sugerează că poziţia corpului atunci când dormim agravează durerile de spate, de gât, de stomac şi chiar îmbătrânirea prematură. Medical Daily listează cele mai bune poziţii dar şi cele mai nepotrivite pentru un somn odihnitor şi un trup sănătos

Cel mai rău : Pe burtă

Dormitul pe burtă nu este recomandat deoarece coloana ta se curbează accentuat şi nu suportă greutatea corpului tău. “Îţi forţează gătul să fie într-o poziţie strânsă, rotită şi îşi compromite circulaţia sângelui şi respiraţia”, spune Eisenstadt.

Această poziţie poate fi recomfortantă la început. Dar poate duce la dureri de spate, de gât, riduri şi sâni lăsaţi. Dormitul în această poziţie nu lasă gâtul şi umerii să fie aliniaţi şi din cauza aceasta apar durerile.

Poziţiile în care dormim dar şi tipul de saltea pe care îl deţinem joacă un rol important în menţinerea poziţiei corecte în timpul somnului. Dacă orice parte din corp se află sub presiunea, calitatea somnului scade drastic.O noapte odihnitoare înseamnă un mediu în care ne putem relaxa, o saltea bună şi un somn liniştit.

Cea mai bună poziţie: Culcat pe spate

Dacă dormim pe spate este mult mai uşor pentru capul, gâtul şi coloana noastră să se alinieze şi să menţină o poziţie neutră. Nu există presiune sau curbe ale coloanei. „Cea mai bună poziţie în care coloana stă cum trebuie toată noaptea”, spune dr. Melamed.

De asemenea, dormitul în această poziţie sau stea-de-mare cum se mai numeşte, combate refluxul acidului gastric. Stomacul stă direct sub esofag şi nu permite ca substanţele digerate să urce.Însă această poziţie are şi un dezavantaj, deoarece favorizează sforăitul. În plus, dacă îţi pui braţele în sus se adaugă presiune mare pe umeri şi are ca rezultat durerea de a doua zi.

A doua cea mai bună: Pe o parte

Dormitul pe o parte este benefic pentru pacienţii care au apnee de somn obstructivă, sforăie, au dureri de spate şi de gât, dar şi pentru gravide.

Pe partea dreaptă sau pe partea stângă?

Partea pe care dormi joacă un anumit rol în sănătatea ta. Dormitul pe partea dreaptă agravează arsurile la stomac. Cu toate acestea, dormitul pe partea stângă, poate pune presiune pe organele interne cum ar fi ficatul, plămânii şi stomacul, dar de asemenea reduce refluxul acidului gastric. Femeile însărcinate sunt sfătuite să doarmă pe partea stângă pentru o circulaţie mai bună a sângelui.

Vivian Eisendstadt, terapeut sfătuieşte:

„Dacă vrei să dormi pe o parte, pune o pilotă destul de groasă sub capul tău, o mică pilotă sub burtă ca stomacul tău să nu se curbeze şi o a treia pilotă între picioare.”

Continue Reading

Trending