Connect with us

Sanatate

Leușteanul, planta care energizează organismul și asigură multă energie

Leușteanul nu prea este abordat din punct de vedere al importanței nutritive, fiind considerat potrivit pentru ciorbe, fără alte dezbateri în jurul rolului său în bucătărie. Chef Cezar Munteanu mărturisește că îl strecoară și prin sarmale,  fripturi, pesto și eventual prin salate.

Interesant de remarcat este că leușteanul provine din bazinul marii mediteraneene dar acum nu prea se mai folosește, așa cum era folosit în vremea Imperiului Roman.

Nelipsit din bucătăria românilor, leușteanul nu are doar un gust plăcut ce dă savoare ciorbelor și altor mâncăruri, ci și numeroase proprietăți, ce ajută la prevenirea, chiar vindecarea unor afecțiuni. Întărirea sistemului imunitar, protejarea rinichilor sau alinarea simptomelor menstruației sunt doar câteva dintre beneficiile consumului de leuștean asupra sănătății.

Leușteanul conține vitamina A, extrem de importantă pentru sănătatea ochilor, dar și a oaselor, multă vitamina C, calciu, fier și potasiu.

Leușteanul conține Quercetina, fiind una dintre cele mai importante şi renumite flavonoide. Acestea sunt substanţe chimice ce se regăsesc în plante şi care au efecte antioxidante, antimicrobiene, hepatoprotectoare, antiinflamatorii și anticanceroase.

Vitaminele și mineralele din leuștean energizează organismul și asigură o stare de bună dispoziție și multă energie.

Datorită proprietăților antiinflamatoare, leușteanul calmează durerile stomacale și ajută la sănătatea colonului. Pe lângă reducerea balonării, consumarea acestei plante reduce iritația intestinală.

Leusteanul este un antiinflamator natural, considerat un remediu util în cazul persoanelor care sufera de artrită, gută sau hemoroizi. Practic, în cazul oricărei inflamații dureroase, consumul de leuștean ajută la alinarea simptomelor.

Studiile arată ca leușteanul are acțiune diuretică, importantă pentru cei care doresc o detoxifiere sănătoasă, fără riscul de deshidratare. Un alt beneficiu este scăderea riscului de pietre la rinichi.

Datorita quercitinei, leușteanul ajută la reducerea simptomelor unor alergii, putând fi folosit cu succes pentru ameliorarea mâncărimilor ochilor sau a secrețiilor nazale abundente.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sanatate

Remedii pentru panarițiu: 4 opțiuni naturale

Panarițiul este o mică inflamație care se formează pe pielea din jurul unghiei. Deși nu este o problemă serioasă, poate fi destul de dureroasă. În acest articol, vei descoperi câteva remedii naturale pentru panarițiu.

Atunci când unghiile se încarnează sau dezvoltă infecții, avem adesea de-a face cu panarițiul. Aceasta este o problemă cosmetică caracterizată prin inflamația pielii din jurul unghiilor mâinilor și picioarelor. Ce remedii naturale există pentru panarițiu?

Deși tratamentul pentru această afecțiune presupune tăierea corectă a unghiilor și a cuticulelor și utilizarea încălțămintei adecvate (în cazul unghiilor de la picioare), anumite soluții naturale pot accelera recuperarea. Aplicarea lor regulată favorizează refacerea pielii afectate și reduce riscul de infecții. Descoperă-le mai jos!

Remedii pentru panarițiu: 4 opțiuni naturale

Majoritatea panarițiilor dispar singure, fără a fi nevoie de tratament. De fapt, rareori generează complicații precum durerile severe sau puroiul. Dar ele cauzează adesea inflamații, roșeață și sensibilitate. Din fericire, poți ameliora acest disconfort cu tratamente simple aplicate la domiciliu. Vrei să le încerci?

1. Sare de mare și lămâie

Combinarea acestor două produse creează un remediu antiseptic și calmant, cu capacitatea de a îndepărta pielea moartă.

Combinația de sare de mare și lămâie este unul dintre cele mai bune remedii pentru panarițiu. În primul rând, ambele ingrediente sunt antimicrobiene și antifungice, ceea ce înseamnă că ajută la prevenirea infecțiilor. În al doilea rând, au rol de exfolianți, facilitând îndepărtarea pielii moarte.

Ingrediente

 • 2 lămâi
 • 1 lingură de sare de mare (15 g)

Mod de preparare

 • În primul rând, stoarce sucul lămâilor și pune-l într-un recipient.
 • Apoi, adaugă lingura de sare de mare și amestecă bine.

Mod de utilizare

 • Aplică remediul pe unghie și lasă-l să acționeze 20 de minute.
 • Reține faptul că lămâia poate provoca o ușoară arsură. Totuși, nu-ți face griji, deoarece această arsură dispare după câteva minute.
 • Repetă procedeul în fiecare zi până când panarițiul dispare.

 

2. Vicks VapoRub®

Acest popular unguent mentolat poate ajuta la tratarea panarițiului datorită efectelor sale hidratante și antiseptice. Aplicarea acestuia în zona afectată calmează arsura și înmoaie pielea. De fapt, ajută și la tratarea unghiilor încarnate.

Mod de utilizare

 • Pentru început, curăță suprafața unghiei cu apă caldă și săpun.
 • Usucă bine și acoperă zona cu Vicks VapoRub®.
 • Lasă unguentul să acționeze fără clătire și repetă tratamentul în fiecare seară înainte de culcare.

 

3. Ulei esențial de arbore de ceai și aloe vera

Proprietățile sale hidratante ajută la tratarea panarițiului.

Acest remediu interesant pentru panarițiu combină proprietățile hidratante și antimicrobiene ale gelului de aloe vera cu acțiunea puternic antiseptică a uleiului esențial de arbore de ceai. Din acest motiv, utilizarea sa regulată favorizează ameliorarea inflamației și reduce riscul de infecție.

Ingrediente

 • 2 linguri de gel de aloe vera (40 g)
 • 4 picături de ulei esențial de arbore de ceai

Mod de preparare

 • În primul rând, extrage câteva linguri de gel de aloe vera din frunzele plantei.
 • Apoi, combină-le într-un castron cu uleiul esențial de arbore de ceai.

Mod de utilizare

 • Aplică remediul pe unghii de două ori pe zi.

 

4. Ulei esențial de oregano

Un alt remediu pentru panarițiu care ajută la prevenirea infecțiilor este uleiul esențial de oregano. Datorită efectelor sale antibacteriene și antiseptice, protejează zona afectată împotriva înmulțirii bacteriilor patogene. În plus, efectul său analgezic acționează ca un calmant al durerii.

Ingrediente

 • 5 picături de ulei esențial de oregano
 • 1 lingură de ulei de măsline (15 ml)

Mod de preparare

 • În primul rând, combină uleiul esențial de oregano cu o lingură de ulei de măsline. Evită utilizarea nediluată, deoarece poate fi agresivă cu pielea.
 • Dacă nu ai la îndemână un ulei purtător, amestecă uleiul esențial cu apă caldă.

Mod de utilizare

 • Curăță zona afectată și masează ușor remediul pe piele.
 • Lasă-l să acționeze fără clătire și repetă procedeul de două ori pe zi.
 • Aplică tratamentul până când panarițiul dispare.
Continue Reading

Trending