Connect with us

General

Foi de dafin: beneficii uimitoare pentru sănătate

Dafinul, cunoscut și sub numele de laur, este o plantă aromatică originară din zona Mediteranei. Datorită aromei deosebite, dafinul este folosit în gastronomie, la prepararea diverselor mâncăruri, dar compușii benefici din această plantă o recomandă și ca plantă medicinală.

Încă din vremuri străvechi, se considera despre dafin că avea o putere vindecătoare, fiind fololosit în prepararea diverselor leacuri, Pentru greci și romani, dafinul era un simbol al purității, al purificării și era asociat cu Apollo, zeul medicinei. Totodată, dafinul era considerat simbolul gloriei și al onoarei, iar împărații romani purtau pe cap cununi de lauri.

Chiar și în vremurile noastre, foile de dafin sunt considerate plante cu efect tămăduitor. Iată câteva dintre beneficiile foilor de dafin asupra sănătății!

Foi de dafin: beneficii uimitoare pentru sănătate

Îmbunătățesc digestia și stimulează fluxul biliar

Având un puternic efect antioxidant, foile de dafin pot fi folosite pentru a elimina substanțele toxice din organism, pentru a ameliora simptomele neplăcute ale sindromului de colon iritabil și pentru a stimula digestia. Este indicat a fi folosit în indigestii, balonări și stări de vomă.

Sunt eficiente în combaterea afecțiunilor respiratorii

Uleiul de dafin este recomandat în tratarea răcelilor, a astmului bronșic și a tusei. Inhalarea fumului rezultat prin încălzirea uleiului de dafin ajută la desfundarea căilor respiratorii și favorizează expectorația.

Sunt eficiente în combaterea afecțiunilor respiratorii

Uleiul de dafin este recomandat în tratarea răcelilor, a astmului bronșic și a tusei. Inhalarea fumului rezultat prin încălzirea uleiului de dafin ajută la desfundarea căilor respiratorii și favorizează expectorația.

Au un puternic efect antinflamator și tratează afecțiunile reumatice

Frunzele de dafin conțin o substanță (eugenol) care are proprietatea de a reduce inflamația. De aceea, foile de dafin sunt eficiente în ameliorarea durerilor articulare și musculare.

Combat mătreața

Foile de dafin te ajută să ai un păr frumos și strălucitor, fără mătreață. Pisează câteva foi de dafin și adaugă peste ele un litru de apă fierbinte. Ține acoperit vasul timp de 20 de minute, apoi strecoară apa și las-o să se răcească. Aplică soluția pe păr și las-o să acționeze timp de o oră, apoi clătește cu apă călduță.

Ameliorează afecțiunile pielii

Având proprietăți antioxidante și antimicrobiene, uleiul din foi de dafin ajută la curățarea pielii în profunzime și previne îmbătrânirea prematură a acesteia, respectiv apariția ridurilor. Totodată, foile de dafin pot fi folosite pentru tratarea erupțiilor cutanate.

Reglează nivelul zahărului din sânge

Diverse cercetări științifice au arătat că foile de dafin pot scădea nivelul de zahăr din sânge, pe cel de colesterol „rău” (colesterolul cu lipoproteine cu densitate scazută – LDL) și trigliceridele. Pe de altă parte, foile de dafin ajută la creșterea colesterolului „bun” (colesterolul cu lipoproteine cu densitate ridicată – HDL)

Posibile efecte secundare ale dafinului

În cantități reduse și pe termen scurt, foile de dafin nu reprezintă un pericol pentru sănătate. Uleiul din foi de dafin trebuie utilizat extern, însă cu mare atenție, pentru că în unele cazuri poate provoca reacții alergice.

Frunzele de dafin trebuie consumate măcinate, nu întregi. Frunza întreagă nu poate fi digerată de stomac, astfel că există riscul de a străpunge mucoasa intestinelor.

Este de preferat evitarea frunzelor de dafin în timpul sarcinii și alăptării. Deocamdată nu sunt suficiente studii care să ne arate care este impactul acestor frunze asupra fătului/sugarului.

Foile de dafin pot cauza somnolență sau amețeală. Din această cauză, ele nu sunt recomandate a fi consumate în combinație cu medicamentele antidepresive sau sedative, precum clonazepam, lorazepam, fenobarbital, zolpidem și altele. De asemenea, foile de dafin pot diminua acțiunea analgezicelor.

Dacă vrei să iei un supliment pe bază de pudră de dafin, îți recomandăm să ceri în prealabil opinia medicului, pentru că tratamentele naturiste nu sunt întotdeauna 100% sigure. Doza corespunzătoare depinde de mai mulți factori, printre care vârsta, starea de sănătate și afecțiunile de care suferi.

Sănătatea este cel mai important lucru pe care-l avem, așadar aveți mare grijă de voi! 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

General

Ce poți păți într-o zi de 13? Ghinion sau superstiție?

Ziua de 13, ghinion sau superstiție, mit sau realitate? Mulți oameni se tem de ziua de 13, uneori fără o justificare. Mulți superstițioși fug de 13 și de conotațiile sale. De fapt, este cifra care reprezintă suma Iisus + 12 apostoli și are o simbolistică de bun augur.

Ziua de 13, ghinion sau superstiție? Ce poți păți dacă în calendar e 13 și de unde vine această superstiție cărora multora le dă fiori!

În planul fizic, 13 este legat de cruce (1 + 3 = 4, numărul specific familiei și crucii), deci de suferințe. Crucea este dezvoltarea cubului în spațiul cu două dimensiuni, iar cubul, schematic, reprezint un spațiu închis, o închisoare.

Egiptenii au fost primii care au dezvoltat o superstiție a numărului 13, dar la ei aducea Noroc. Ei credeau cã sunt 12 trepte ale scãrii, care duc la viața eternã. Atingând a 13-a treaptã însemna cã ai trecut dincolo. Numãrul 13 la ei era asociat cu nemurirea.

Sumerienii au folosit un zodiac cu 13 constelații și 26 de stele principale, potrivit Cunoaștelumea.ro.

„12 este numărul Universului, de la Pitagora, părintele numerologiei, citire. 1, Creatorul, împreună cu 2, Creația.

După 12, urmează însă 13, numărul care conține Totul, și încă ceva pe deasupra.

13 este un numãr prim, care nu se împarte decât la el însuși și la nr. 1. Numãrul 13 este socotit un numãr al surprizelor și el conduce la superstiții. Viața multor oameni a fost marcatã de acest numãr.

Geneza a avut loc in 7 zile și 6 nopți, deci iarăși 13.

Multe coincidențe și elemente care par a face legătura cu alte lumi se întâmplă la oamenii mari, bogați spiritual. În cazul Majestății Sale Regele Mihai, numărul 13 pare că l-a urmărit. Majestatea Sa a decedat la orele 13, trupul i-a fost adus în țară pe 13 decembrie, regina Ana a fost înmormântată tot într-o zi de 13, iar parastasul de 40 de zile s-a săvârșit într-o zi de 13! În cazul de față, 13 are clar o conotație regală.

La musulmani și hinduși, cifra 13 este considerată de bun augur. În credințele iudaice, 13 era reprezentat de consoana M, cu care începe cuvântul mem, adică moarte.

Prin prisma ei și a Tarotului, numãrul 13 reprezintã Moartea (Kabbala-Memn = Moartea; Tarot – Arcana majorã 13: Moartea). Nu este vorba doar de moartea în sine. Arcana 13 simbolizeazã de fapt o transformare, un eveniment care se terminã pentru a începe un altul, fiind vorba de o continuitate și nu de un sfârșit total. Spiritual, moartea reprezintã terminarea vieții pe Terra, dar începutul unei alte vieți pe alte planuri. În Kabbala, numărul 13 este asociat Şarpelui, Dragonului, Satanei şi Criminalului.

În secolul al XVII-lea se credea că nu este bine ca la masă să fie aşezate 13 persoane, dar abia trei veacuri mai târziu oamenii încep să facă legătura între ziua de vineri şi numărul 13, potrivit site-ului descopera.ro.

La fel ca teama de numărul 13, se pare că şi cea legată de ziua de vineri porneşte tot de la scrierile din Noul Testament. În anul 1852, în publicaţia periodică Notes and Queries se scria „Vinerea este considerată o zi care aduce ghinion, fiind ziua Crucificării, şi la fel de nenorocos este şi numărul 13, care este asociat cu Cina cea de Taină”.

Continue Reading

Trending