Connect with us

General

Efectele pozitive ale cafelei asupra performanței sportive

Efectele se regăsesc atât la bărbați, cât și la femei. În timp ce majoritatea cercetărilor anterioare s-au limitat la participanți masculini, oamenii de știință de la Coventry University au efectuat un studiu mixt, în care consumul de cafea a îmbunătățit viteza cicliștilor pe parcursul unui test de 5 km.

Rezultatele, publicate în revista „Nutrition”, au arătat că după ce au băut cafea, participanții – 19 bărbați și 19 femei – au câștigat 9 secunde în comparație cu cei care au băut placebo (300 ml de apă) și 6 secunde în comparație cu testul de control. Dozajul de cafeină a fost de 3 mg per kilocorp.

În teste, bărbații au câștigat 2,1% cu cafeină, în comparație cu placebo, iar femeile 1,8%. În comparație cu testul de control, îmbunătățirea a fost de 1,2% la bărbați și de 1,1% la femei, iar cercetătorii au concluzionat că ambele sexe au fost influențate ce cafea „în aceeași măsură”. Participanții fuseseră restricționați de la consumul de cafea cu 12 ore înainte de test.

Studiul, condus de conferențiarul Neil Clarke de la School of Life Sciences de la Coventry University, confirmă mai multe alte cercetări cu rezultate similare, dar care se concentraseră pe performanțele masculine.

Un studiu efectuat în 2014 într-un laborator din Spania cu o combinație de cafeină și gel carbohidrat administrat unui grup de amatori a arătat că au pedalat semnificativ mai bine decât alții care au primit doze mai mici sau deloc. Cercetătorii de la universitatea din Alicante le-au dat rutierilor 7 mg per kilocorp cu 70 de minute înainte de experiment. S-a constatat că ei au evoluat mult mai bine în pantă, rezistând cu 33,8 secunde mai mult când au pedalat timp de o oră la 70% din rata maxină de consum de oxigen. Cei care au primit doar 2 mg per kilogram nu au rulat mai bine decât cei care nu au primit nimic, extensia de timp fiind doar de 0,4 secunde.

Un alt studiu realizat la Birmingham University a arătat că 5 mg de cafeină per kilocorp le-au fost suficiente cicliștilor ca să câștige 45 de minute în test. Interesant – cafeaua solubilă a fost la fel de eficace precum băuturile speciale cafeinizate, câtă vreme au fost băute cu o oră în avans.Așa că, dacă vă știți greutatea corporală, înmulțiți-o cu 0,6 ca să aflați câtă cafeină vă va ajuta pentru un parcurs de oră pe pistă. Dacă sunteți de categorie ușoară, vă vor trebui 35 mg; pentru categoria grea sunt necesare 60 mg.

Problema este că, în timp ce băuturile cafeinizate sunt etichetate cu conținutul de cafeină, cafeaua nu este și variază de la marcă la marcă și chiar și în magazine specializate. Teste de la Glasgow University au aflat că un espresso achiziționat poate conține 300 mg, iar altul doar 50. Departamentul britanic de sănătate admite că o ceașcă obișnuită de cafea filtrată are 140 mg de cafeină, deși poate fi și mult mai slabă.

Așa că răspunsul e simplu. O ceașcă bună de cafea tare ar trebui să fie suficientă pentru a vă spori performanța. Doar să nu exagerați – experții spun că 400 mg/zi este un maxim în siguranță. (Cycling Weekly)

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

General

Ce poți păți într-o zi de 13? Ghinion sau superstiție?

Ziua de 13, ghinion sau superstiție, mit sau realitate? Mulți oameni se tem de ziua de 13, uneori fără o justificare. Mulți superstițioși fug de 13 și de conotațiile sale. De fapt, este cifra care reprezintă suma Iisus + 12 apostoli și are o simbolistică de bun augur.

Ziua de 13, ghinion sau superstiție? Ce poți păți dacă în calendar e 13 și de unde vine această superstiție cărora multora le dă fiori!

În planul fizic, 13 este legat de cruce (1 + 3 = 4, numărul specific familiei și crucii), deci de suferințe. Crucea este dezvoltarea cubului în spațiul cu două dimensiuni, iar cubul, schematic, reprezint un spațiu închis, o închisoare.

Egiptenii au fost primii care au dezvoltat o superstiție a numărului 13, dar la ei aducea Noroc. Ei credeau cã sunt 12 trepte ale scãrii, care duc la viața eternã. Atingând a 13-a treaptã însemna cã ai trecut dincolo. Numãrul 13 la ei era asociat cu nemurirea.

Sumerienii au folosit un zodiac cu 13 constelații și 26 de stele principale, potrivit Cunoaștelumea.ro.

„12 este numărul Universului, de la Pitagora, părintele numerologiei, citire. 1, Creatorul, împreună cu 2, Creația.

După 12, urmează însă 13, numărul care conține Totul, și încă ceva pe deasupra.

13 este un numãr prim, care nu se împarte decât la el însuși și la nr. 1. Numãrul 13 este socotit un numãr al surprizelor și el conduce la superstiții. Viața multor oameni a fost marcatã de acest numãr.

Geneza a avut loc in 7 zile și 6 nopți, deci iarăși 13.

Multe coincidențe și elemente care par a face legătura cu alte lumi se întâmplă la oamenii mari, bogați spiritual. În cazul Majestății Sale Regele Mihai, numărul 13 pare că l-a urmărit. Majestatea Sa a decedat la orele 13, trupul i-a fost adus în țară pe 13 decembrie, regina Ana a fost înmormântată tot într-o zi de 13, iar parastasul de 40 de zile s-a săvârșit într-o zi de 13! În cazul de față, 13 are clar o conotație regală.

La musulmani și hinduși, cifra 13 este considerată de bun augur. În credințele iudaice, 13 era reprezentat de consoana M, cu care începe cuvântul mem, adică moarte.

Prin prisma ei și a Tarotului, numãrul 13 reprezintã Moartea (Kabbala-Memn = Moartea; Tarot – Arcana majorã 13: Moartea). Nu este vorba doar de moartea în sine. Arcana 13 simbolizeazã de fapt o transformare, un eveniment care se terminã pentru a începe un altul, fiind vorba de o continuitate și nu de un sfârșit total. Spiritual, moartea reprezintã terminarea vieții pe Terra, dar începutul unei alte vieți pe alte planuri. În Kabbala, numărul 13 este asociat Şarpelui, Dragonului, Satanei şi Criminalului.

În secolul al XVII-lea se credea că nu este bine ca la masă să fie aşezate 13 persoane, dar abia trei veacuri mai târziu oamenii încep să facă legătura între ziua de vineri şi numărul 13, potrivit site-ului descopera.ro.

La fel ca teama de numărul 13, se pare că şi cea legată de ziua de vineri porneşte tot de la scrierile din Noul Testament. În anul 1852, în publicaţia periodică Notes and Queries se scria „Vinerea este considerată o zi care aduce ghinion, fiind ziua Crucificării, şi la fel de nenorocos este şi numărul 13, care este asociat cu Cina cea de Taină”.

Continue Reading

Trending