Connect with us

Sanatate

Cum previi și tratezi înțepăturile de insecte

Dacă te gândești să profiți de zilele călduroase și să petreci cât mai mult timp în aer liber, în grădina din jurul casei, în parcuri sau chiar să faci scurte plimbări prin pădure, respectă măsurile impuse de autorități. 

Ține cont și că umezeala și căldura fac casă bună pentru insecte, așa că te poți alege în orice moment cu o înțepătură de țânțari, de albine sau chiar cu o mușcătură de căpușă. Având în vedere că uneori poate că te afli la distanță de un spital, pentru îngrijiri medicale urgente, este important să recunoști aceste înțepături de insecte, ca să acționezi din vreme și astfel să limitezi apariția posibilelor complicații.

Ce să faci dacă te-a înțepat o albină sau o viespe

Știai că există o diferență între înțepătura de albină și cea de viespe? Albina își lasă acul în piele după înțepătură, pe când viespea este mult mai agresivă, poate să înțepe de mai multe ori și nu-și lasă acul în piele. Ca să calmezi înțepătura de albină, ar trebui mai întâi să elimini acul cu o pensetă. După aceea, curăță foarte bine zona cu apă și săpun și aplică o compresă rece sau un cub de gheață înfășurat într-un tifon pentru zece minute. Dacă este necesar, poți aplica o cremă care conține calamină.

Trebuie să știi că albina și viespea sunt insecte care pot provoca șoc anafilactic, care se manifestă prin scăderea bruscă a tensiunii, amețeală, respirație dificilă, umflarea feței, limbii, buzelor. Șocul anafilactic reprezintă o urgență medicală, așa că trebuie să ajungi cât mai repede la spital.

Pentru ca o albină sau o viespe să nu te înțepe, când ieși afară:

 • Evită să te parfumezi, căci parfumul atrage insectele;
 • Nu consuma băuturi dulci;
 • Poartă îmbrăcăminte în culori neutre, căci culorile strălucitoare atrag micile vietăți;
 • Dacă plănuiești un picnic, depozitează mâncarea în recipiente cu capac și nu sta într-o zonă cu multe flori;
 • În cazul în care observi în apropiere o albină sau o viespe, evită mișcările bruște și așteaptă ca aceasta să se îndepărteze.
 • Dacă stai la casă și observi că s-a format un cuib cu viespi, nu-l îndepărta de unul singur, ci apelează la serviciile unei firme care se ocupă de asta.

Cum eviți înțepăturile cauzate de țânțari

De cele mai multe ori, înțepătura de țânțar provoacă o simplă mâncărime și pete mici, roșii. În cazul în care un țânțar te-a înțepat, spală bine zona afectată cu apă și săpun, după care, ca să calmezi mâncărimea poți să aplici o compresă rece. Dacă la trei zile de la înțepătură acuzi dureri de cap, diaree, vărsături, nu amâna vizita la medic.

Previi înțepăturile de țânțari dacă:

 • Atunci când mergi la pădure, porți îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;
 • Eviți zonele cu multă vegetație și umiditate foarte ridicată, cum sunt apele stătătoare;
 • Utilizezi substanţe repelente. Pentru copii, există brățări anti-țânțari sau patch-uri (plasturi) care pot fi aplicate pe haine sau, în cazul bebelușilor, pe landou.
 • Montezi plase la ferestrele locuinței tale;
 • Ai grijă să nu se formeze bălți în jurul gospodăriilor;
 • Îndepărtezi recipientele în care se poate acumula apă;

Când ieși din casă, poți să aplici pe piele, uleiuri esențiale repelente:  de lămâiţă, de muşcată, de busuioc, de lavandă, de cimbru, de rozmarin. Ține cont că orice ulei esențial trebuie diluat cu un ulei vegetal, de floarea-soarelui sau de măsline, înainte de a-l aplica pe piele.

Atenție la căpușe!

Micile insecte pot fi purtătoare de virusuri, provocând encefalită, boala Lyme sau febră butonoasă. Când știi că urmează să mergi în parc, să stai în iarbă înaltă, ar fi bine să te protejezi suplimentar prin aplicarea de soluții cu anumite insecticide pe haine, pe cort sau prin aplicarea pe piele de repelente.

De altfel, după fiecare ieșire la iarbă verde, pune în coșul de rufe hainele purtate și examinează cu atenție pielea și scalpul. În cazul în care căpușa nu este atașată, aceasta se va îndepărta la duș, cu apă și săpun. Dacă este înfiptă în piele, nu încerca să o înlături singur. Mergi la spital pentru asta. În funcție de cum arată căpușa și rana, medicul va indica sau nu analize și tratament antibiotic. Profilaxia poate fi începută până la cel mult 72 ore de la îndepărtarea căpușei.

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sanatate

Remedii pentru panarițiu: 4 opțiuni naturale

Panarițiul este o mică inflamație care se formează pe pielea din jurul unghiei. Deși nu este o problemă serioasă, poate fi destul de dureroasă. În acest articol, vei descoperi câteva remedii naturale pentru panarițiu.

Atunci când unghiile se încarnează sau dezvoltă infecții, avem adesea de-a face cu panarițiul. Aceasta este o problemă cosmetică caracterizată prin inflamația pielii din jurul unghiilor mâinilor și picioarelor. Ce remedii naturale există pentru panarițiu?

Deși tratamentul pentru această afecțiune presupune tăierea corectă a unghiilor și a cuticulelor și utilizarea încălțămintei adecvate (în cazul unghiilor de la picioare), anumite soluții naturale pot accelera recuperarea. Aplicarea lor regulată favorizează refacerea pielii afectate și reduce riscul de infecții. Descoperă-le mai jos!

Remedii pentru panarițiu: 4 opțiuni naturale

Majoritatea panarițiilor dispar singure, fără a fi nevoie de tratament. De fapt, rareori generează complicații precum durerile severe sau puroiul. Dar ele cauzează adesea inflamații, roșeață și sensibilitate. Din fericire, poți ameliora acest disconfort cu tratamente simple aplicate la domiciliu. Vrei să le încerci?

1. Sare de mare și lămâie

Combinarea acestor două produse creează un remediu antiseptic și calmant, cu capacitatea de a îndepărta pielea moartă.

Combinația de sare de mare și lămâie este unul dintre cele mai bune remedii pentru panarițiu. În primul rând, ambele ingrediente sunt antimicrobiene și antifungice, ceea ce înseamnă că ajută la prevenirea infecțiilor. În al doilea rând, au rol de exfolianți, facilitând îndepărtarea pielii moarte.

Ingrediente

 • 2 lămâi
 • 1 lingură de sare de mare (15 g)

Mod de preparare

 • În primul rând, stoarce sucul lămâilor și pune-l într-un recipient.
 • Apoi, adaugă lingura de sare de mare și amestecă bine.

Mod de utilizare

 • Aplică remediul pe unghie și lasă-l să acționeze 20 de minute.
 • Reține faptul că lămâia poate provoca o ușoară arsură. Totuși, nu-ți face griji, deoarece această arsură dispare după câteva minute.
 • Repetă procedeul în fiecare zi până când panarițiul dispare.

 

2. Vicks VapoRub®

Acest popular unguent mentolat poate ajuta la tratarea panarițiului datorită efectelor sale hidratante și antiseptice. Aplicarea acestuia în zona afectată calmează arsura și înmoaie pielea. De fapt, ajută și la tratarea unghiilor încarnate.

Mod de utilizare

 • Pentru început, curăță suprafața unghiei cu apă caldă și săpun.
 • Usucă bine și acoperă zona cu Vicks VapoRub®.
 • Lasă unguentul să acționeze fără clătire și repetă tratamentul în fiecare seară înainte de culcare.

 

3. Ulei esențial de arbore de ceai și aloe vera

Proprietățile sale hidratante ajută la tratarea panarițiului.

Acest remediu interesant pentru panarițiu combină proprietățile hidratante și antimicrobiene ale gelului de aloe vera cu acțiunea puternic antiseptică a uleiului esențial de arbore de ceai. Din acest motiv, utilizarea sa regulată favorizează ameliorarea inflamației și reduce riscul de infecție.

Ingrediente

 • 2 linguri de gel de aloe vera (40 g)
 • 4 picături de ulei esențial de arbore de ceai

Mod de preparare

 • În primul rând, extrage câteva linguri de gel de aloe vera din frunzele plantei.
 • Apoi, combină-le într-un castron cu uleiul esențial de arbore de ceai.

Mod de utilizare

 • Aplică remediul pe unghii de două ori pe zi.

 

4. Ulei esențial de oregano

Un alt remediu pentru panarițiu care ajută la prevenirea infecțiilor este uleiul esențial de oregano. Datorită efectelor sale antibacteriene și antiseptice, protejează zona afectată împotriva înmulțirii bacteriilor patogene. În plus, efectul său analgezic acționează ca un calmant al durerii.

Ingrediente

 • 5 picături de ulei esențial de oregano
 • 1 lingură de ulei de măsline (15 ml)

Mod de preparare

 • În primul rând, combină uleiul esențial de oregano cu o lingură de ulei de măsline. Evită utilizarea nediluată, deoarece poate fi agresivă cu pielea.
 • Dacă nu ai la îndemână un ulei purtător, amestecă uleiul esențial cu apă caldă.

Mod de utilizare

 • Curăță zona afectată și masează ușor remediul pe piele.
 • Lasă-l să acționeze fără clătire și repetă procedeul de două ori pe zi.
 • Aplică tratamentul până când panarițiul dispare.
Continue Reading

Trending