Connect with us

Sanatate

Ceai de ceapa.Beneficii incredibile si contraindicatii. Retete pentru imunitate, tuse si dureri

Ceaiul de ceapa (indiferent de culoarea legumei) are o multime de proprietati medicinale. In afara de mirosul specific, gustul unui ceai de ceapa difera in functie de de tipul legumei folosite (rosie, galbena, alba etc).

Istorie si origini

Ceapa este cultivata si folosita inca din antichitate. Ceaiul de ceapa salbatica era folosit de mamele din tribul Blackfeet pentru a transfera proprietatile sale benefice catre bebelusii lor. In schimb, tribul Cheyenne folosea ceaiul de ceapa pentru reduce durerile cauzate de bubele din cap.

Beneficii pentru sanatate

Substantele fitochimice din ceaiul de ceapa precum disulfidele, trisulfidele, cepaene si vinil-ditiina cresc eficacitatea vitaminei C in lupta impotriva toxinelor periculoase din organism. In plus, aminoacizii ajuta la eliminarea metalelor grele din corp, ceea ce inseamna ca sustin detoxifierea.

Ceai de ceapa. Sanatatea inimii

Tiosulfinatele din ceaiul de ceapa impiedica celulele rosii sa formeze cheaguri de sange, ceea ce inseamna reducerea riscului de blocare a unui vas de sange, care este una din cauzele principale ale afectiunilor inimii. Dialil disulfidul din ceapa poate reduce nivelul colesterolului si al trigliceridelor, adica scade riscul de boli cardiovasculare.

Diabet

Prezenta mineralelor si a compusilor sulfurosi din ceapa imbunatatesc activitatea insuline asigura o reducere graduala a nivelului de glucoza din muschi si celule. Pe de alta parte, flavonoidele si quercetina par a reduce nivelul zaharului care se acumuleaza in nervi si celulele rinichilor, la persoanele care au diabet de tip 2. Totusi, in cazul persoanelor sanatoase nivelul zaharului din sange nu este redus de catre ceaiul de ceapa.

Reducerea simptomelor tusei si racelii

Sulful din ceaiul de ceapa ajuta la eliminarea flegmei in cazul persoanelor care se confrunta cu probleme respiratorii, ceea ce inseamna o reducere a tusei din cauza congestiei de la cailor respiratorii.

Astm

Cantitatile importante de flavonoide, quercetina care se gasesc in ceaiul de ceapa au ca efect relaxarea muschilor, ceea ce inseamna o mare eliberarea pentru persoanele care sufera de astm sau bronsite. In plus, compusii de sulf impiedica reachiile biochimice responsabile pentru conditiile astmatice.

Cancer

Mai multe studii au demonstrat ca un consum de ceai de ceapa rosie, bogat in querina, reduce semnificativ riscul de diverse tipuri de cancer: la plamani, ovarian, la san, de prostata sau la colon. Acest antioxidant alaturi de vitamina C scad impactul radicalilor liberi asupra organismului prin inhibarea enzimei xantina oxidaza, responsabila pentru producerea radicalilor liberi.

Ceai de ceapa. Imunitate

Prezenta anumitor compusi precum quertina si sulful pot ajuta in lupta impotriva infectiilor. Quertina pare sa reduca reactiile alergice prin impiedicarea organismului sa elibereze histaminele care cauzeaza stranutul, in vreme ce tiosulfatii pot distruge salmonela si E. coli si, prin urmare, stopeaza infectiile bacteriene.

Totodata, o ceasca de ceai de ceapa pe zi poate contribui la mentinerea unei stari generale bune de sanatate.

Sanatate digestiva

Ceaiul de ceapa contine fibre care ajuta tranzitul intestinal, ceea ce sprijina digestia corespunzatoare. Oligofructiza, o fibra solubila, pare sa ajute inmultirea bacteriilor bune din intestine. Totodata, anumite antibacterii din ceai previn deranjarea stomacului.

Scaderea in greutate

Continutul bogat in flavonoide, quertina din ceai creste nivelul de adipectina, un hormon cheie responsabil cu stimularea actiunii enzimei AMPK, care ajuta la arderea grasimilor. Mai mult, quercetina actioneaza ca un agent antiinflamator previne producerea de substante chimice proinflamatorii responsabile cu inmultirea tesuturile grase.

Ceai de ceapa. Sanatatea pielii si a parului

Vitamina C prezenta in ceaiul de ceapa contribuie la formarea colagenului care ajuta la sanatatea celulelor pielii si a parului. Pe de alta parte, vitaminele E si A combat problemele cauzate de periculoasele raze ultraviolete si, in acelasi timp, opresc efectele negative cauzate de radicalii liberi, precum imbatranirea prematura a pielii.

Ceaiul de ceapa ajuta la sanatatea oaselor

Cromul din ceai incetineste pierderea calciului din oase, ceea ce inseamna intarirea oaselor. In acelasi timp, sulful din ceai contribuie la construirea de tesuturi, cartilaje si tendoane ca si reducerea inflamatiilor la incheieturi.

Inducerea somnului cu ceai de ceapa

Aminoacidul, L-triotofan serverste ca sedativ natural si te ajuta sa ai un somn neintrerupt.

Efectele secundare ale ceaiului de ceapa

Atunci cand este consumat in cantitati mari, ceaiul de ceapa poate cauza balonare si diaree.

Ceaiul de ceapa in sarcina

Chiar daca se spune ca poate fi de ajutor in timpul sarcinii in cazul racelilor sau gripei este recomandat sa se bea in ceai de ceapa doar dupa ce gravida a vorbit cu medicul specialist. Acelasi lucru ar trebui sa faca si femeile care alapteaza.

Ceai de ceapa. Reteta pentru intarirea sistemului imunitar

Intr-un vas cu 2l de apa fierbinte se pune o mana de coji de ceapa maruntite, o lingurita de pudra de radacina de lemn dulce si cateva ace de pin.

Compozitia se tine pe foc de 20 de minute, se adauga apoi 2 linguri de macese zdrobite si se mai fierbe timp de un minut.Bautura obtinuta se lasa 10-12 ore, se strecoara si se pastreaza in fridiger. Se bea 1l pe zi.

Reteta pentru dureri si crampe musculare

Se pune o mana de frunze de ceapa in 300 ml de apa fierbinte. Se lasa la infuzat pentru 8-10 minute si apoi se strecoara. Bautura se bea in doua transe: jumatate la ora 18:00, iar restul la ora 21:00.

Reteta pentru tuse

Se curata si se spala doua cepe. Se taie in patru dupa care se pun la foc intr-un litru de apa. Dupa ce apa a ajuns la jumatate, se ia vasul de pe foc si se pune in compozitie sucul de la o lamaie si cateva frunze de menta. Cine vrea poate sa puna si o lingura de miere (insa numai dupa ce amestecul s-a racit bine).

Se beau 4 cani de ceai pe zi, timp de 2-3 zile.

Reglare ciclu menstrual

Se pune o mana de coji de ceapa in jumatate de litru de apa fierbinte. Se lasa la infuzat pentru 10 minute.

Ceaiul se consuma de trei ori pe zi, timp de 7 zile. Prima ceasca se bea in cea de-a 10 zi dupa ce ai avut menstruatie.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sanatate

Cum să nu dormi niciodată. Poziții de somn care îți distrug sănătatea

Un somn odihnitor este crucial pentru sănătatea, corpul şi mintea noastră deoarece ne petrecem o treime din viaşă dormind. Unui adult i se recomandă 7-8 ore de somn pe noapte, conform Fundaţiei Naţionale a Somnului, dar pentru mulţi adulţi este mai uşor de zis decât de făcut.

Dificultatea de a adormi variază de la a mânca sau a bea ceva nepotrivit până la poziţia în care ne odihnim.

„80% din populaţie o să se confrunte cu dureri de spate la un moment dat în viaţa lor şi se vor agravă din cauza poziţiei nepotrivite de a dormi”, spune Dr. Hooman Melamed, chirurg ortoped. Asta sugerează că poziţia corpului atunci când dormim agravează durerile de spate, de gât, de stomac şi chiar îmbătrânirea prematură. Medical Daily listează cele mai bune poziţii dar şi cele mai nepotrivite pentru un somn odihnitor şi un trup sănătos

Cel mai rău : Pe burtă

Dormitul pe burtă nu este recomandat deoarece coloana ta se curbează accentuat şi nu suportă greutatea corpului tău. “Îţi forţează gătul să fie într-o poziţie strânsă, rotită şi îşi compromite circulaţia sângelui şi respiraţia”, spune Eisenstadt.

Această poziţie poate fi recomfortantă la început. Dar poate duce la dureri de spate, de gât, riduri şi sâni lăsaţi. Dormitul în această poziţie nu lasă gâtul şi umerii să fie aliniaţi şi din cauza aceasta apar durerile.

Poziţiile în care dormim dar şi tipul de saltea pe care îl deţinem joacă un rol important în menţinerea poziţiei corecte în timpul somnului. Dacă orice parte din corp se află sub presiunea, calitatea somnului scade drastic.O noapte odihnitoare înseamnă un mediu în care ne putem relaxa, o saltea bună şi un somn liniştit.

Cea mai bună poziţie: Culcat pe spate

Dacă dormim pe spate este mult mai uşor pentru capul, gâtul şi coloana noastră să se alinieze şi să menţină o poziţie neutră. Nu există presiune sau curbe ale coloanei. „Cea mai bună poziţie în care coloana stă cum trebuie toată noaptea”, spune dr. Melamed.

De asemenea, dormitul în această poziţie sau stea-de-mare cum se mai numeşte, combate refluxul acidului gastric. Stomacul stă direct sub esofag şi nu permite ca substanţele digerate să urce.Însă această poziţie are şi un dezavantaj, deoarece favorizează sforăitul. În plus, dacă îţi pui braţele în sus se adaugă presiune mare pe umeri şi are ca rezultat durerea de a doua zi.

A doua cea mai bună: Pe o parte

Dormitul pe o parte este benefic pentru pacienţii care au apnee de somn obstructivă, sforăie, au dureri de spate şi de gât, dar şi pentru gravide.

Pe partea dreaptă sau pe partea stângă?

Partea pe care dormi joacă un anumit rol în sănătatea ta. Dormitul pe partea dreaptă agravează arsurile la stomac. Cu toate acestea, dormitul pe partea stângă, poate pune presiune pe organele interne cum ar fi ficatul, plămânii şi stomacul, dar de asemenea reduce refluxul acidului gastric. Femeile însărcinate sunt sfătuite să doarmă pe partea stângă pentru o circulaţie mai bună a sângelui.

Vivian Eisendstadt, terapeut sfătuieşte:

„Dacă vrei să dormi pe o parte, pune o pilotă destul de groasă sub capul tău, o mică pilotă sub burtă ca stomacul tău să nu se curbeze şi o a treia pilotă între picioare.”

Continue Reading

Trending