Connect with us

General

Care sunt hormonii fericirii?

Cu toții am fost fericiți la un moment dat, dar știi care este cvartetul fericirii? Îți vom prezenta neurotransmițătorii care pot duce sentimentul de fericire la nivelul următor.

Știi care sunt hormonii fericirii? Capacitatea de a dezlănțui efectele pozitive ale serotoninei, dopaminei, oxitocinei și endorfinelor (SDOE) este uneori numită „cvartetul fericirii”, deoarece ne oferă o senzație plăcută de căldură. Fiecare persoană își poate dezlănțui fericirea prin comportamente specifice, deoarece fericirea este un sentiment subiectiv.

Cel mai curios lucru despre cvartetul fericirii este faptul că nu are nicio legătură cu suma de bani pe care o ai în cont, cu statutul tău social sau cu slujba ta. Fiecare persoană poate fi fericită într-un mod simplu, așa cum vom explica în rândurile de mai jos.

Care sunt hormonii fericirii? Ce este cvartetul fericirii?

Substanțele care alcătuiesc cvartetul fericirii interacționează și au efectele lor particulare. Neurotransmițătorii serotonină, dopamină, oxitocină și endorfine fac parte dintr-o formulă biologică care creează o senzație de bunăstare.

Serotonina

Serotonina este un neurotransmițător care reglează starea de spirit, somnul, consumul de alimente și anumite procese cognitive. Dacă proporția de serotonină din sistemul nervos este echilibrată, te simți fericit, mulțumit și vezi partea pozitivă a lucrurilor.

Atunci când serotonina lipsește, deficitul acesteia poate provoca depresie sau tristețe, lipsă de motivație, lipsă de energie și pesimism. Prin urmare, este esențial să ai un nivel adecvat de serotonină la nivel neuronal.

Dopamina

Acesta este un alt neurotransmițător important pentru creier, deoarece provoacă senzații plăcute. Acționează atunci când obținem ceva ce ne dorim, cum ar fi îndeplinirea unui obiectiv, consumul unui aliment care ne place sau cumpărarea unui obiect pe care ni l-am dorit mult timp.

La fel ca serotonina, implică factori motivaționali, dar într-un mod mult mai direct. Persoanelor cu un nivel scăzut de dopamină le este mai dificil să simtă plăcere și să se încurajeze.

Dopamina este studiată pe scară largă la pacienții cu depresie, deoarece nivelurile sale inadecvate interferează cu procesul de recuperare din situația depresivă. Unele medicamente inhibă recaptarea neurotransmițătorului pentru a-i crește nivelul în organism.

Oxitocina

Acest hormon este eliberat în urma contactului social. De exemplu, oxitocina este secretată în urma contactului cu partenerul, prietenii sau familia. Este cunoscută sub numele de hormonul legăturilor emoționale sau hormonul dragostei. Este foarte importantă, deoarece face interacțiunea cu ceilalți plăcută. În consecință, privarea oamenilor de contactul social poate stopa secreția de oxitocină.

Endorfinele

Endorfinele sunt opioide endogene pe care corpul uman le produce. Acestea nu provin din surse externe. Una dintre funcțiile lor este de a acționa ca un calmant natural.

Acțiunea lor generează un sentiment plăcut care poate masca durerea fizică. De exemplu, putem simți efectele endorfinelor după un antrenament intens. Cine nu a simțit acea senzație plăcută în corp după antrenament?

Poți dezlănțui cvartetul fericirii în mod natural?

Răspunsul este un da răsunător. Fericirea este la îndemâna tuturor, într-o mare măsură. Este responsabilitatea noastră, indiferent de ceea ce se întâmplă în jur. Putem urma acești pași pentru a stimula neurotransmițătorii:

  • Expunerea la lumina soarelui
  • Plimbatul prin locuri frumoase
  • Gânditul la obiective viitoare și amintiri frumoase
  • Exercițiile fizice

Dopamina, în mod specific, crește atunci când sărbătorim realizările pe care le avem. Putem împărți un obiectiv final amplu în obiective mai mici, pentru a sărbători de fiecare dată când facem un pas către succes.

În cazul oxitocinei, este nevoie de relații sociale de calitate pentru a stimula secreția acesteia. Trebuie să obținem cât mai mult contact fizic posibil (prin îmbrățișări, de exemplu). Raportul sexual crește în mod natural nivelul de oxitocină și este o formă excelentă de contact fizic.

În cele din urmă, în cazul endorfinelor, un aliat de nădejde este sportul. Nu vorbim despre exerciții extreme, ci despre regularitate și antrenament care ne provoacă plăcere. De asemenea, tehnicile de relaxare și meditație sunt foarte utile pentru a ne ghida spre fericire.

Dezlănțuirea cvartetului fericirii folosind hormonii fericirii

În concluzie, dezlănțuirea cvartetului fericirii este în mâinile tale. Poți pune în practică unele dintre activitățile pe care le-am menționat pentru a observa beneficiile acestora pentru bunăstarea ta fizică și emoțională.

Schimbările nu au loc peste noapte. Cu toate acestea, cel mai important lucru este să vrei să faci din fericire o parte regulată a vieții tale.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

General

Ce poți păți într-o zi de 13? Ghinion sau superstiție?

Ziua de 13, ghinion sau superstiție, mit sau realitate? Mulți oameni se tem de ziua de 13, uneori fără o justificare. Mulți superstițioși fug de 13 și de conotațiile sale. De fapt, este cifra care reprezintă suma Iisus + 12 apostoli și are o simbolistică de bun augur.

Ziua de 13, ghinion sau superstiție? Ce poți păți dacă în calendar e 13 și de unde vine această superstiție cărora multora le dă fiori!

În planul fizic, 13 este legat de cruce (1 + 3 = 4, numărul specific familiei și crucii), deci de suferințe. Crucea este dezvoltarea cubului în spațiul cu două dimensiuni, iar cubul, schematic, reprezint un spațiu închis, o închisoare.

Egiptenii au fost primii care au dezvoltat o superstiție a numărului 13, dar la ei aducea Noroc. Ei credeau cã sunt 12 trepte ale scãrii, care duc la viața eternã. Atingând a 13-a treaptã însemna cã ai trecut dincolo. Numãrul 13 la ei era asociat cu nemurirea.

Sumerienii au folosit un zodiac cu 13 constelații și 26 de stele principale, potrivit Cunoaștelumea.ro.

„12 este numărul Universului, de la Pitagora, părintele numerologiei, citire. 1, Creatorul, împreună cu 2, Creația.

După 12, urmează însă 13, numărul care conține Totul, și încă ceva pe deasupra.

13 este un numãr prim, care nu se împarte decât la el însuși și la nr. 1. Numãrul 13 este socotit un numãr al surprizelor și el conduce la superstiții. Viața multor oameni a fost marcatã de acest numãr.

Geneza a avut loc in 7 zile și 6 nopți, deci iarăși 13.

Multe coincidențe și elemente care par a face legătura cu alte lumi se întâmplă la oamenii mari, bogați spiritual. În cazul Majestății Sale Regele Mihai, numărul 13 pare că l-a urmărit. Majestatea Sa a decedat la orele 13, trupul i-a fost adus în țară pe 13 decembrie, regina Ana a fost înmormântată tot într-o zi de 13, iar parastasul de 40 de zile s-a săvârșit într-o zi de 13! În cazul de față, 13 are clar o conotație regală.

La musulmani și hinduși, cifra 13 este considerată de bun augur. În credințele iudaice, 13 era reprezentat de consoana M, cu care începe cuvântul mem, adică moarte.

Prin prisma ei și a Tarotului, numãrul 13 reprezintã Moartea (Kabbala-Memn = Moartea; Tarot – Arcana majorã 13: Moartea). Nu este vorba doar de moartea în sine. Arcana 13 simbolizeazã de fapt o transformare, un eveniment care se terminã pentru a începe un altul, fiind vorba de o continuitate și nu de un sfârșit total. Spiritual, moartea reprezintã terminarea vieții pe Terra, dar începutul unei alte vieți pe alte planuri. În Kabbala, numărul 13 este asociat Şarpelui, Dragonului, Satanei şi Criminalului.

În secolul al XVII-lea se credea că nu este bine ca la masă să fie aşezate 13 persoane, dar abia trei veacuri mai târziu oamenii încep să facă legătura între ziua de vineri şi numărul 13, potrivit site-ului descopera.ro.

La fel ca teama de numărul 13, se pare că şi cea legată de ziua de vineri porneşte tot de la scrierile din Noul Testament. În anul 1852, în publicaţia periodică Notes and Queries se scria „Vinerea este considerată o zi care aduce ghinion, fiind ziua Crucificării, şi la fel de nenorocos este şi numărul 13, care este asociat cu Cina cea de Taină”.

Continue Reading

Trending