Connect with us

General

Alimentele care stimulează producția de colagen și combat ridurile

Colagenul susține și protejează stratul exterior al pielii, structura sa putând fi comparată cu cea a cărămizilor care formează un zid.

Pe măsură ce îmbătrânim, nivelul colagenului scade și se observă primele efecte, sub forma ridurilor și a pielii lăsate.
Pielea se subțiază din cauza pierderii de colagen, proces care este accelerat nu doar de înaintarea în vârstă, ci și de alți factori precum stres, poluare, fumat, consumul de alcool, expunerea la soare și alimentația nesănătoasă.
Vestea bună este aceea că producția de colagen poate fi stimuată cu o dietă adecvată. Colagenul este compus din amino acizi, prin urmare este important să incluzi în dieta ta alimente bogate în vitamine și proteine, inclusiv de origine vegetală.
Iată câteva dintre alimentele pe care să le consumi mai des pentru a stimula producția naturală de colagen la nivelul pielii:

Varză

Varza este unul dintre alimentele recunoscute pentru capacitatea de a crește producția de colagen.

Este bogată în vitaminele A, B, C și E. Varza roșie, în special, conține pigmenți care acționează ca antioxidanți puternici ce combat radicalii liberi și previn apariția prematură a ridurilor.

Avocado

Știm deja că avocado este excelent pentru sănătatea întregului organism, inclusiv pentru sănătatea pielii. Conține vitamina E, care combate radicalii liberi, și acizi grași omega 3 care cresc producția de colagen.

Pește

Acizii grași omega sunt esențiali pentru menținerea sănătății pielii, iar peștele gras, precum somonul, este una dintre cele mai bogate surse. Celulele de piele sunt înconjurate de membrane protectoare compuse din grăsime, iar omega 3 este esențial pentru susținerea acestor membrane exterioare.

Fructe și legume roșii

Fructele și legumele roșii conțin un antioxidant numit licopen, care acționează ca un protector natural împotriva razelor UV și în același timp stimulează producția de colagen.

Licopenul este antioxidantul care oferă culoarea roșie anumitor fructe și legume, una dintre cele mai bogate surse fiind roșiile. Acest antioxidant nu se pierde când roșiile sunt gătite, ceea ce înseamnă că mâncărurile în care adaugi roșii proaspete sau suc de roșii sunt o sursă bună de licopen.

Fasole

Este cunoscut faptul că fasolea conține proteine vegetale, dar în același timp este bogată și în polifenoli, antioxidanți care protejează pielea și încetinesc pierderea colagenului. Este valabil în special pentru fasolea uscată, indiferent de tipul său (fasole albă, fasole roșie, fasole pestriță etc.)

Usturoi

Usturoiul conține sulf, acid lipoic și taurină, ceea ce ajută la încetinirea pierderii de colagen și contribuie la refacerea fibrelor de colagen afectate de trecerea timpului.

Efectele sale sunt mai puternice atunci când este consumat crud, comparativ cu varianta preparată termic.

Morcovi

Datorită conținutului de vitamina A, morcovii sunt excelenți pentru stimularea producției de colagen. Cresc elasticitatea pielii, ajutând la refacerea naturală a colagenului, având și capacitatea de a stimula circulația sanguină la suprafața pielii.

Semințe de in

Semințele de in sunt o sursă bogată de fibre și acizi grași omega 3. Organismul nu poate produce acești nutrienți, de aceea este atât de important să incluzi în dietă alimente care le conțin, precum semințe de in, cânepă și chia. Efectele asupra pielii au legătură cu acțiunea lor antiinflamatoare, care stabilizează nivelul de colagen și previne degradarea acestuia odată cu înaintarea în vârstă.

Semințele de in nu sunt de obicei digerate, de aceea ar trebui să le macini înainte de a le adăuga în smoothie-uri sau salate.

Soia

Boabele de soia și preparatele alimentare pe bază de soia sunt opțiuni excelente pentru stimularea producției naturale de colagen la nivelul pielii. Soia conține un tip de fitoestrogen (hormon din plante) numit genisteină, care crește nivelul de colagen și blochează enzimele care îmbătrânesc pielea.
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

General

Ce poți păți într-o zi de 13? Ghinion sau superstiție?

Ziua de 13, ghinion sau superstiție, mit sau realitate? Mulți oameni se tem de ziua de 13, uneori fără o justificare. Mulți superstițioși fug de 13 și de conotațiile sale. De fapt, este cifra care reprezintă suma Iisus + 12 apostoli și are o simbolistică de bun augur.

Ziua de 13, ghinion sau superstiție? Ce poți păți dacă în calendar e 13 și de unde vine această superstiție cărora multora le dă fiori!

În planul fizic, 13 este legat de cruce (1 + 3 = 4, numărul specific familiei și crucii), deci de suferințe. Crucea este dezvoltarea cubului în spațiul cu două dimensiuni, iar cubul, schematic, reprezint un spațiu închis, o închisoare.

Egiptenii au fost primii care au dezvoltat o superstiție a numărului 13, dar la ei aducea Noroc. Ei credeau cã sunt 12 trepte ale scãrii, care duc la viața eternã. Atingând a 13-a treaptã însemna cã ai trecut dincolo. Numãrul 13 la ei era asociat cu nemurirea.

Sumerienii au folosit un zodiac cu 13 constelații și 26 de stele principale, potrivit Cunoaștelumea.ro.

„12 este numărul Universului, de la Pitagora, părintele numerologiei, citire. 1, Creatorul, împreună cu 2, Creația.

După 12, urmează însă 13, numărul care conține Totul, și încă ceva pe deasupra.

13 este un numãr prim, care nu se împarte decât la el însuși și la nr. 1. Numãrul 13 este socotit un numãr al surprizelor și el conduce la superstiții. Viața multor oameni a fost marcatã de acest numãr.

Geneza a avut loc in 7 zile și 6 nopți, deci iarăși 13.

Multe coincidențe și elemente care par a face legătura cu alte lumi se întâmplă la oamenii mari, bogați spiritual. În cazul Majestății Sale Regele Mihai, numărul 13 pare că l-a urmărit. Majestatea Sa a decedat la orele 13, trupul i-a fost adus în țară pe 13 decembrie, regina Ana a fost înmormântată tot într-o zi de 13, iar parastasul de 40 de zile s-a săvârșit într-o zi de 13! În cazul de față, 13 are clar o conotație regală.

La musulmani și hinduși, cifra 13 este considerată de bun augur. În credințele iudaice, 13 era reprezentat de consoana M, cu care începe cuvântul mem, adică moarte.

Prin prisma ei și a Tarotului, numãrul 13 reprezintã Moartea (Kabbala-Memn = Moartea; Tarot – Arcana majorã 13: Moartea). Nu este vorba doar de moartea în sine. Arcana 13 simbolizeazã de fapt o transformare, un eveniment care se terminã pentru a începe un altul, fiind vorba de o continuitate și nu de un sfârșit total. Spiritual, moartea reprezintã terminarea vieții pe Terra, dar începutul unei alte vieți pe alte planuri. În Kabbala, numărul 13 este asociat Şarpelui, Dragonului, Satanei şi Criminalului.

În secolul al XVII-lea se credea că nu este bine ca la masă să fie aşezate 13 persoane, dar abia trei veacuri mai târziu oamenii încep să facă legătura între ziua de vineri şi numărul 13, potrivit site-ului descopera.ro.

La fel ca teama de numărul 13, se pare că şi cea legată de ziua de vineri porneşte tot de la scrierile din Noul Testament. În anul 1852, în publicaţia periodică Notes and Queries se scria „Vinerea este considerată o zi care aduce ghinion, fiind ziua Crucificării, şi la fel de nenorocos este şi numărul 13, care este asociat cu Cina cea de Taină”.

Continue Reading

Trending