Connect with us

Sanatate

7 lucruri care se întâmplă în corpul tău atunci cand nu dormi

Lipsa somnului este o epidemie care s-a răspândit în toată lumea, mai ales în secolul XXI, când tehnologia a preluat controlul asupra vieților noastre și dispozitive precum telefoanele mobile au devenit prietenii noștri cei mai buni.

Indiferent ce te ține treaz, nicio scuză nu e bună pentru a nu dormi bine. Iată ce se întâmplă în corpul tău în astfel de cazuri:

În 48 de ore corpul tău va primi mai puțin oxigen
Vei începe să te simți mai lent ca de obicei. În 72 de ore, corpul începe să fie agitat, concentrația scade mai tare și devii predispus la accidente dacă ești la volan.

Lipsa de somn te face prostuț
Pierderea unei ore de somn pe noapte timp de o săptămână va cauza un nivel al degradării cognitive echivalent cu nivelul 10 de alcool în sânge.

Începi să-ți pierzi memoria
Creierul nostru își ține contabilitatea când dormi. Așa numitele „ondulații de vârf ascuțite” sunt responsabile pentru consolidarea memoriei și au loc în timpul somnului cel mai profund. Dacă nu dormi, memoria îți va fi afectată.

Te face foarte neproductiv
Vei deveni neproductiv dacă te prostești și îți pierzi memoria – indiferent dacă motivul e pierderea somnului sau nu. Dacă reușești să dormi câteva ore în plus, vei fi mai productive.

Vei fi depresiv
Dacă nu dormi suficient s-ar putea să ți se schimbe comportamentul, să fii mai pessimist și să ai tendința de a evita oamenii și de a fi singur și tăcut tot timpul.

Relațiile intime sunt și ele afectate
E evident că cineva care e deprimat, agitat tot timpul și nu e productiv la muncă nu poate avea performanțe bune când vine vorba de relațiile intime.

Îmbătrânești mai repede
Lipsa somnului te face să mori mai repede. Pielea uscată și ochii umflați de după o noapte albă arată că îmbătrânești. Cortizolul e un hormon care mărește nivelul stresului din corp și lipsa somnului îl produce. De asemenea, lipsa somnului duce și la o secreție scăzută a Hormonului Uman de Creștere.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sanatate

Remedii pentru panarițiu: 4 opțiuni naturale

Panarițiul este o mică inflamație care se formează pe pielea din jurul unghiei. Deși nu este o problemă serioasă, poate fi destul de dureroasă. În acest articol, vei descoperi câteva remedii naturale pentru panarițiu.

Atunci când unghiile se încarnează sau dezvoltă infecții, avem adesea de-a face cu panarițiul. Aceasta este o problemă cosmetică caracterizată prin inflamația pielii din jurul unghiilor mâinilor și picioarelor. Ce remedii naturale există pentru panarițiu?

Deși tratamentul pentru această afecțiune presupune tăierea corectă a unghiilor și a cuticulelor și utilizarea încălțămintei adecvate (în cazul unghiilor de la picioare), anumite soluții naturale pot accelera recuperarea. Aplicarea lor regulată favorizează refacerea pielii afectate și reduce riscul de infecții. Descoperă-le mai jos!

Remedii pentru panarițiu: 4 opțiuni naturale

Majoritatea panarițiilor dispar singure, fără a fi nevoie de tratament. De fapt, rareori generează complicații precum durerile severe sau puroiul. Dar ele cauzează adesea inflamații, roșeață și sensibilitate. Din fericire, poți ameliora acest disconfort cu tratamente simple aplicate la domiciliu. Vrei să le încerci?

1. Sare de mare și lămâie

Combinarea acestor două produse creează un remediu antiseptic și calmant, cu capacitatea de a îndepărta pielea moartă.

Combinația de sare de mare și lămâie este unul dintre cele mai bune remedii pentru panarițiu. În primul rând, ambele ingrediente sunt antimicrobiene și antifungice, ceea ce înseamnă că ajută la prevenirea infecțiilor. În al doilea rând, au rol de exfolianți, facilitând îndepărtarea pielii moarte.

Ingrediente

 • 2 lămâi
 • 1 lingură de sare de mare (15 g)

Mod de preparare

 • În primul rând, stoarce sucul lămâilor și pune-l într-un recipient.
 • Apoi, adaugă lingura de sare de mare și amestecă bine.

Mod de utilizare

 • Aplică remediul pe unghie și lasă-l să acționeze 20 de minute.
 • Reține faptul că lămâia poate provoca o ușoară arsură. Totuși, nu-ți face griji, deoarece această arsură dispare după câteva minute.
 • Repetă procedeul în fiecare zi până când panarițiul dispare.

 

2. Vicks VapoRub®

Acest popular unguent mentolat poate ajuta la tratarea panarițiului datorită efectelor sale hidratante și antiseptice. Aplicarea acestuia în zona afectată calmează arsura și înmoaie pielea. De fapt, ajută și la tratarea unghiilor încarnate.

Mod de utilizare

 • Pentru început, curăță suprafața unghiei cu apă caldă și săpun.
 • Usucă bine și acoperă zona cu Vicks VapoRub®.
 • Lasă unguentul să acționeze fără clătire și repetă tratamentul în fiecare seară înainte de culcare.

 

3. Ulei esențial de arbore de ceai și aloe vera

Proprietățile sale hidratante ajută la tratarea panarițiului.

Acest remediu interesant pentru panarițiu combină proprietățile hidratante și antimicrobiene ale gelului de aloe vera cu acțiunea puternic antiseptică a uleiului esențial de arbore de ceai. Din acest motiv, utilizarea sa regulată favorizează ameliorarea inflamației și reduce riscul de infecție.

Ingrediente

 • 2 linguri de gel de aloe vera (40 g)
 • 4 picături de ulei esențial de arbore de ceai

Mod de preparare

 • În primul rând, extrage câteva linguri de gel de aloe vera din frunzele plantei.
 • Apoi, combină-le într-un castron cu uleiul esențial de arbore de ceai.

Mod de utilizare

 • Aplică remediul pe unghii de două ori pe zi.

 

4. Ulei esențial de oregano

Un alt remediu pentru panarițiu care ajută la prevenirea infecțiilor este uleiul esențial de oregano. Datorită efectelor sale antibacteriene și antiseptice, protejează zona afectată împotriva înmulțirii bacteriilor patogene. În plus, efectul său analgezic acționează ca un calmant al durerii.

Ingrediente

 • 5 picături de ulei esențial de oregano
 • 1 lingură de ulei de măsline (15 ml)

Mod de preparare

 • În primul rând, combină uleiul esențial de oregano cu o lingură de ulei de măsline. Evită utilizarea nediluată, deoarece poate fi agresivă cu pielea.
 • Dacă nu ai la îndemână un ulei purtător, amestecă uleiul esențial cu apă caldă.

Mod de utilizare

 • Curăță zona afectată și masează ușor remediul pe piele.
 • Lasă-l să acționeze fără clătire și repetă procedeul de două ori pe zi.
 • Aplică tratamentul până când panarițiul dispare.
Continue Reading

Trending