Connect with us

General

5 hobby-uri care diminuează anxietatea

În afară de terapia de specialitate și discuțiile cu prietenii și familia, anxietatea poate fi redusă semnificativ și prin alegerea unui hobby benefic. Descoperă ce activități reduc stresul, îngrijorarea și fluxul continuu de gânduri pesimiste.

Un hobby nou ar putea fi la fel de eficient pentru a învinge anxietatea ca și tratamentele sau discuțiile lungi cu persoanele apropiate. „Anxietatea este cauzată de stimularea cronică a sistemului nervos și poate fi rezultatul stresului constant”, spune dr. Jodi Gonzales, psihoterapeut și instructor yoga. Simptomele specifice includ modificarea ritmului bătăilor inimii, respirația întretăiată, amețeala, impresia de plutire, problemele digestive, transpirația palmelor sau dificultățile de concentrare.
Pentru a putea ține sub control manifestările specifice este foarte util să discuți cu un terapeut. În plus, alegerea unui hobby util îți va direcționa gândurile spre activități productive care îți vor ocupa timpul liber, reducând intervalul în care poți deveni pesimist și eliminând majoritatea simptomelor.

Iată ce hobby-uri pot învinge anxietatea:

1. Plimbările în natură

Uneori identificarea unui nou hobby se poate rezuma la începerea plimbărilor lungi în natură. „Timpul pe care îl petreci afară, înconjurat de natură, are un efect liniștitor asupra creierului. 

Îți va permite să absorbi complet vitaminele și mineralele din alimentație și să revii la momentul prezent, fără să-ți faci tot timpul griji pentru ce s-ar putea întâmpla în viitor”, spune dr. Richard Burleigh, psiholog.

Pentru a obține aceste beneficii te poți plimba în parc sau poți merge în drumeții. Acest tip de activitate va reduce viteza cu care se perindă gândurile în mintea ta și va diminua simptomele anxietății.

2. Voluntariatul

„În momentele în care îi ajuți pe ceilalți te vei simți mult mai bine și vei începe să vezi lucrurile care ți se întâmplă dintr-o altă perspectivă, mult mai obiectivă. Te vei focaliza pe nevoile altor persoane, ceea ce-ți va liniști mintea. În plus, vei simți că ai controlul asupra situației și că poți îmbunătăți viața cuiva”, spune dr. Jennifer Silvershein, psihoterapeut.

Poți găsi foarte multe ocazii de a face voluntariat, de la prepararea mâncării pentru persoanele cu venituri reduse până la îngrijirea animalelor din adăposturi.

3. Scrisul în jurnal

„Este foarte util să scrii zilnic în jurnal pentru că vei elimina gândurile care te copleșesc în timp ce le așterni pe hârtie. Dacă ai de-a face cu anxietatea nu este niciodată o idee bună să ții aproape toate gândurile pesimiste pentru că starea ta se va agrava rapid și te vei simți îngreunat de emoțiile negative. Prin intermediul unui jurnal poți revedea ce ai scris la nivel de săptămână și vei putea identifica un model și o tendință în cazul situațiilor care îți declanșează anxietatea. În acest mod vei putea crea noi modalități de adaptare și îți vei urmări progresul prin analiza următoarelor lucruri pe care le vei scrie în jurnal”, spune dr.

Erika Velez, psiholog.

Pentru a începe un jurnal este suficient să găsești foi de hârtie sau să-ți deschizi laptopul și să începi să scrii. Poți nota 5 lucruri importante care ți s-au întâmplat în fiecare zi sau poți scrie liber gândurile tale până când simți că ai redus starea de presiune.

4. Coloratul

Poate că nu ai mai folosit cărțile de colorat din școala generală, dar experții consideră că merită să mai dai o șansă creioanelor și desenelor care te atrăgeau în copilărie.
„Dacă îți focalizezi atenția pe ceva care te liniștește și îți dă o stare de bine cum este coloratul, odată cu mintea se va relaxa și întreg corpul. Toate gândurile tale vor fi centrate pe realizarea activității curente și vei fi complet implicat în această activitate artistică reconfortantă”, spune dr. Velez. Nu contează dacă desenezi frumos sau dacă te pricepi la colorat sau nu.

Important este să te relaxezi, nu neapărat rezultatul final.

 5. Croșetatul

„Activitățile creative cum este croșetatul reduc ritmul bătăilor inimii și scad producția de cortizol. În ceea ce privește croșetatul vei avea nevoie de concentrare pentru a-l finaliza, iar tot timpul în care continui activitatea vei avea o stare foarte asemănătoare cu cea din timpul ședințelor de meditație. Vei fi din nou calm și nu te vei agita constant, gândindu-te la ce este mai rău”, spune dr. Gonzales.
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

General

Ce poți păți într-o zi de 13? Ghinion sau superstiție?

Ziua de 13, ghinion sau superstiție, mit sau realitate? Mulți oameni se tem de ziua de 13, uneori fără o justificare. Mulți superstițioși fug de 13 și de conotațiile sale. De fapt, este cifra care reprezintă suma Iisus + 12 apostoli și are o simbolistică de bun augur.

Ziua de 13, ghinion sau superstiție? Ce poți păți dacă în calendar e 13 și de unde vine această superstiție cărora multora le dă fiori!

În planul fizic, 13 este legat de cruce (1 + 3 = 4, numărul specific familiei și crucii), deci de suferințe. Crucea este dezvoltarea cubului în spațiul cu două dimensiuni, iar cubul, schematic, reprezint un spațiu închis, o închisoare.

Egiptenii au fost primii care au dezvoltat o superstiție a numărului 13, dar la ei aducea Noroc. Ei credeau cã sunt 12 trepte ale scãrii, care duc la viața eternã. Atingând a 13-a treaptã însemna cã ai trecut dincolo. Numãrul 13 la ei era asociat cu nemurirea.

Sumerienii au folosit un zodiac cu 13 constelații și 26 de stele principale, potrivit Cunoaștelumea.ro.

„12 este numărul Universului, de la Pitagora, părintele numerologiei, citire. 1, Creatorul, împreună cu 2, Creația.

După 12, urmează însă 13, numărul care conține Totul, și încă ceva pe deasupra.

13 este un numãr prim, care nu se împarte decât la el însuși și la nr. 1. Numãrul 13 este socotit un numãr al surprizelor și el conduce la superstiții. Viața multor oameni a fost marcatã de acest numãr.

Geneza a avut loc in 7 zile și 6 nopți, deci iarăși 13.

Multe coincidențe și elemente care par a face legătura cu alte lumi se întâmplă la oamenii mari, bogați spiritual. În cazul Majestății Sale Regele Mihai, numărul 13 pare că l-a urmărit. Majestatea Sa a decedat la orele 13, trupul i-a fost adus în țară pe 13 decembrie, regina Ana a fost înmormântată tot într-o zi de 13, iar parastasul de 40 de zile s-a săvârșit într-o zi de 13! În cazul de față, 13 are clar o conotație regală.

La musulmani și hinduși, cifra 13 este considerată de bun augur. În credințele iudaice, 13 era reprezentat de consoana M, cu care începe cuvântul mem, adică moarte.

Prin prisma ei și a Tarotului, numãrul 13 reprezintã Moartea (Kabbala-Memn = Moartea; Tarot – Arcana majorã 13: Moartea). Nu este vorba doar de moartea în sine. Arcana 13 simbolizeazã de fapt o transformare, un eveniment care se terminã pentru a începe un altul, fiind vorba de o continuitate și nu de un sfârșit total. Spiritual, moartea reprezintã terminarea vieții pe Terra, dar începutul unei alte vieți pe alte planuri. În Kabbala, numărul 13 este asociat Şarpelui, Dragonului, Satanei şi Criminalului.

În secolul al XVII-lea se credea că nu este bine ca la masă să fie aşezate 13 persoane, dar abia trei veacuri mai târziu oamenii încep să facă legătura între ziua de vineri şi numărul 13, potrivit site-ului descopera.ro.

La fel ca teama de numărul 13, se pare că şi cea legată de ziua de vineri porneşte tot de la scrierile din Noul Testament. În anul 1852, în publicaţia periodică Notes and Queries se scria „Vinerea este considerată o zi care aduce ghinion, fiind ziua Crucificării, şi la fel de nenorocos este şi numărul 13, care este asociat cu Cina cea de Taină”.

Continue Reading

Trending