Connect with us

Sanatate

„REGULI DE IGIENA” PENTRU UN SOMN SANATOS

Somnul suficient și de calitate este esențial în păstrarea sănătății. Tulburările de somn afectează negativ toate organele și sistemele corpului. Lipsa somnului poate duce la: afecțiuni cardiovasculare și metabolice, greutate excesivă (obezitate), scăderea memoriei și a productivității, accidente, scăderea imunității, boli autoimune, afecțiuni neurologice (de la depresie, până la demență sau Alzheimer), tulburarea funcției sexuale sau apariția cancerului.

Asigurarea unui somn de calitate, în fiecare noapte, este esențial!
În mod ideal, pentru un somn odihnitor și sănătos din punct de vedere fiziologic, se recomandă încetarea folosirii ecranelor de orice fel (TV, laptop, tabletă, smartphone etc.), cu cel puțin o oră înainte de culcare. Creierul începe să secrete în mod natural melatonina (hormonul care reglează ciclul somn-veghe) în jurul orei 21-22, ora de culcare ideală pentru majoritatea adulților. Secreția de melatonină semnalizează apropierea orei de somn și pregătește corpul în acest sens. Melatonina este direct influențată de lumină. Expunerea la dispozitive electrice care emit lumină, după lăsarea întunericului, perturbă secreția și activitatea acestui hormon. Persoanelele care lucrează în schimburi de noapte, de exemplu, au o secreție foarte redusă de melatonină.

Insomnia este definită ca fiind dificultatea de a adormi sau dificultatea de a avea un somn neîntrerupt pe timpul nopții (persoanele se trezesc în timpul nopții și nu mai pot adormi la loc). Oamenii care suferă de insomnie au un nivel crescut de oboseală pe timpul zilei (încă de dimineață, când ar trebui să fie odihniți și plini de energie), dificultăți de concentrare, fluctuații ale stării emoționale și performanțe scăzute la locul de muncă sau la școală.
Reguli de igienă a somnului pentru o odihnă corespunzătoare pe timpul nopții:

 • evitarea cofeinei după prânz (cafea, ceai sau alte băuturi cu conținut de cofeină etc.);
 • evitarea alcoolului seara, înainte de culcare; deși majoritatea oamenilor cred că acesta îi ajută să doarmă, în realitate, lucrurile stau exact pe dos;
 • respectarea rutinei orei de culcare, ideal în jurul orei 21-22, când se secretă melatonina în mod natural;
 • evitarea privirii ecranelor (televizor, laptop, tabletă, telefon), cu cel puțin 1 oră înainte de culcare;
 • camera de odihnă ar trebui să fie răcoroasă și aerisită iar somnul trebuie să se desfășoare în întuneric;
 • o baie călduță sau cititul câtorva pagini dintr-o carte relaxantă pot contribui la inducerea unui somn fiziologic normal.

Un adult are nevoie de cca 7-9 ore de somn neîntrerupt pe noapte, pentru a avea o stare bună de sănătate și performanțe fizice și cognitive optime. Statisticile arată că majoritatea adulților din țările dezvoltate dorm 5-6 ore pe noapte, de cele mai multe ori cu întreruperi, aspect care explică multe dintre problemele de sănătate ale omului modern.
Intervalul orar cel mai important de somn este între orele 22-02. În acel interval au loc majoritatea proceselor de vindecare, regenerare, refacere!

Somnul de minim 8 ore în intervalul 22-06 / 21-05 este obligatoriu pentru toți cei care se confruntă cu diverse probleme de sănătate, pentru a ajuta corpul în procesele de vindecare și regenerare!
Chiar dacă, în mod excepțional, trecem în viață prin perioade solicitante în care suntem obligați să sacrificăm ore de somn, datorită unor proiecte la muncă, examene sau alte activități, important este să încercăm să dormim puținele ore disponibile în intervalul 22-02 !
Deasemenea, este importantă identificarea CAUZEI insomniei și remedierea acesteia. Dacă aceasta provine dintr-o stare de anxietate accentuată sau depresie, trebuie găsite, în primul rând, soluții pentru ameliorarea acestora, prin multă mișcare în aer liber, expunere la soare, rugăciune, meditație, consultarea unui psiholog și protocoale terapeutice cu plante medicinale.

Natura ne-a pus la dispoziție nenumărate plante eficiente în tulburările de somn.
Putem opta pentru formule simple sau complexe, în funcție de natura insomniei, cauzele acesteia și afecțiunile asociate.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sanatate

Remedii pentru panarițiu: 4 opțiuni naturale

Panarițiul este o mică inflamație care se formează pe pielea din jurul unghiei. Deși nu este o problemă serioasă, poate fi destul de dureroasă. În acest articol, vei descoperi câteva remedii naturale pentru panarițiu.

Atunci când unghiile se încarnează sau dezvoltă infecții, avem adesea de-a face cu panarițiul. Aceasta este o problemă cosmetică caracterizată prin inflamația pielii din jurul unghiilor mâinilor și picioarelor. Ce remedii naturale există pentru panarițiu?

Deși tratamentul pentru această afecțiune presupune tăierea corectă a unghiilor și a cuticulelor și utilizarea încălțămintei adecvate (în cazul unghiilor de la picioare), anumite soluții naturale pot accelera recuperarea. Aplicarea lor regulată favorizează refacerea pielii afectate și reduce riscul de infecții. Descoperă-le mai jos!

Remedii pentru panarițiu: 4 opțiuni naturale

Majoritatea panarițiilor dispar singure, fără a fi nevoie de tratament. De fapt, rareori generează complicații precum durerile severe sau puroiul. Dar ele cauzează adesea inflamații, roșeață și sensibilitate. Din fericire, poți ameliora acest disconfort cu tratamente simple aplicate la domiciliu. Vrei să le încerci?

1. Sare de mare și lămâie

Combinarea acestor două produse creează un remediu antiseptic și calmant, cu capacitatea de a îndepărta pielea moartă.

Combinația de sare de mare și lămâie este unul dintre cele mai bune remedii pentru panarițiu. În primul rând, ambele ingrediente sunt antimicrobiene și antifungice, ceea ce înseamnă că ajută la prevenirea infecțiilor. În al doilea rând, au rol de exfolianți, facilitând îndepărtarea pielii moarte.

Ingrediente

 • 2 lămâi
 • 1 lingură de sare de mare (15 g)

Mod de preparare

 • În primul rând, stoarce sucul lămâilor și pune-l într-un recipient.
 • Apoi, adaugă lingura de sare de mare și amestecă bine.

Mod de utilizare

 • Aplică remediul pe unghie și lasă-l să acționeze 20 de minute.
 • Reține faptul că lămâia poate provoca o ușoară arsură. Totuși, nu-ți face griji, deoarece această arsură dispare după câteva minute.
 • Repetă procedeul în fiecare zi până când panarițiul dispare.

 

2. Vicks VapoRub®

Acest popular unguent mentolat poate ajuta la tratarea panarițiului datorită efectelor sale hidratante și antiseptice. Aplicarea acestuia în zona afectată calmează arsura și înmoaie pielea. De fapt, ajută și la tratarea unghiilor încarnate.

Mod de utilizare

 • Pentru început, curăță suprafața unghiei cu apă caldă și săpun.
 • Usucă bine și acoperă zona cu Vicks VapoRub®.
 • Lasă unguentul să acționeze fără clătire și repetă tratamentul în fiecare seară înainte de culcare.

 

3. Ulei esențial de arbore de ceai și aloe vera

Proprietățile sale hidratante ajută la tratarea panarițiului.

Acest remediu interesant pentru panarițiu combină proprietățile hidratante și antimicrobiene ale gelului de aloe vera cu acțiunea puternic antiseptică a uleiului esențial de arbore de ceai. Din acest motiv, utilizarea sa regulată favorizează ameliorarea inflamației și reduce riscul de infecție.

Ingrediente

 • 2 linguri de gel de aloe vera (40 g)
 • 4 picături de ulei esențial de arbore de ceai

Mod de preparare

 • În primul rând, extrage câteva linguri de gel de aloe vera din frunzele plantei.
 • Apoi, combină-le într-un castron cu uleiul esențial de arbore de ceai.

Mod de utilizare

 • Aplică remediul pe unghii de două ori pe zi.

 

4. Ulei esențial de oregano

Un alt remediu pentru panarițiu care ajută la prevenirea infecțiilor este uleiul esențial de oregano. Datorită efectelor sale antibacteriene și antiseptice, protejează zona afectată împotriva înmulțirii bacteriilor patogene. În plus, efectul său analgezic acționează ca un calmant al durerii.

Ingrediente

 • 5 picături de ulei esențial de oregano
 • 1 lingură de ulei de măsline (15 ml)

Mod de preparare

 • În primul rând, combină uleiul esențial de oregano cu o lingură de ulei de măsline. Evită utilizarea nediluată, deoarece poate fi agresivă cu pielea.
 • Dacă nu ai la îndemână un ulei purtător, amestecă uleiul esențial cu apă caldă.

Mod de utilizare

 • Curăță zona afectată și masează ușor remediul pe piele.
 • Lasă-l să acționeze fără clătire și repetă procedeul de două ori pe zi.
 • Aplică tratamentul până când panarițiul dispare.
Continue Reading

Trending