Connect with us

General

10 lucruri care se întâmplă în corpul tău după 30 de ani

După vârsta de 30 de ani, corpul nostru începe să treacă prin diferite schimbări. Unele dintre ele pot fi surprinzătoare pentru noi!

De exemplu, în ciuda faptului că acumulăm mai multe cunoștințe și suntem mai experimentați, creierul nostre devine, de fapt, mai mic. Dacă observi că transpiri mai puțin după 30 de ani, aceasta este, de asemenea, o parte a procesului de îmbătrânire.

 

  • 10 lucruri care se întâmplă în corpul tău după 30 de ani

 

Creierul tău se micșorează

Creierul nu crește odată cu vârsta, ci se întâmplă chiar opusul. Când îmbătrânești, anumite părți ale creierului se mișcorează. Pierde aproximativ 50.000 de neuroni e zi după vârsta de 30 de ani. Dar, nu există niciun motiv să intrăm în panică, deoarece creierul nostru știe să se adapteze.

De asemenea, s-a constatat că volumul creierului scade odată cu vârsta, la o rata de aproximativ 5% pe deceniu după 40 de ani. Aceste lucruri afectează memoria, în special, memoria episodică.

Transpiri mai puțin

Femeile încep să transpire diferit odată cu vârsta. Unele modificări sunt strâns legate de menopauză, cum ar fi bufeurile, dar, de asemenea, s-a dovedit că glandele sudoripare se micșorează odată cu înaintearea în vârstă. Ca urmare, acestea sunt mai puțin sensibile și reduc producția de transpirație.

Răcești mai rar

Amintește-ți de tine când erai copil, de câte ori ai fost răcit/ă? Cel mai probabil, de multe ori. Dar, odată cu înaintarea în vârstă, acest lucru se schimbă. Strănutul și tusea apar mult mai rar. Când atingi vârsta mijlocie, ai avut deja multe boli, iar răspunsul tău imunitar a devenit mai expansiv.

Simțul gustului începe să se piardă

Simțul gustativ poate dispărea odară cu vârsta și s-ar putea chiar să prezinți mai puțin interes pentru mâncare din cauza acestui lucru.

Majoritatea oamenilor își pierd din papilele gustative mai ales după vârsta de 60 de ani. De aceea, persoanele în vârstă mănâncă adesea mai multe alimente bogate în zahăr și sare. Același lucru se întâmplă și cu simțul mirosului.

Ai mai puțină masă musculară

Unul dintre cele mai pronunțate efecte ale îmbătrânirii este pierderea masei musculare. Drept urmare, devenim mai slabi. Aceasta scade cu aproximativ 3-8% pe deceniu după vârsta de 30 de ani. Rata scade și mai mult după vârsta de 60 de ani.

Metabolismul tău se stabilizează

Cercetătorii sugerează că metabolismul nostru se stabilizează odată cu vârsta și că cea mai critică perioadă pare să fie în jurul vârstei de 50-60 de ani.

După 80 de ani, devine lent, dar în cele din urmă finalizează procesul de stabilizare. Deci, asta înseamnă că greutatea noastră nu va trece prin schimbări mari. Vom arde mai puține calorii, da, în același timp, la bătrânește vom mânca mai puțin decât persoanele mai tinere.

Personalitatea ta se conturează și devii cine ești

Dacă ți-ai petrecut adolescența încercând să demonstrezi ceva lumii, după vârsta de 30 de ani vei fi mai liniștit/ă. Cercetătorii sugerează că platoul stabilizării personalității noastre se întâmplă între 30 și 50 de ani.

Unghiile tale cresc mai lent

Cercetătorii au descoperit că, atunci când suntem tineri, unghiile noastre cresc rapid. Acest lucru a fost observat pentru prima dată de Dr. William Bean. Aceste modificări pot fi cauzate de circulația sângelui mai lentă.

Dinții tăi devin mai puțin sensibili

De asemenea, dinții devin mai puțin sensibili și acest lucru se întâmplă deoarece dentina (țesutul interior dur) situată între smalțul exterior al unui dintre și nervul său central devine mai puternică odată cu înaintarea în vârstă.

Această întărire determină pierderea sensibilității.

Te simți mai fericit/ă

Când ești copil, în general te simți bine. Apoi, acest simț se diminuează, ceea ce te poate trimite în modul de criză. În mod normal, îmbătrânirea a fost privită ca o perioadă de declin în ceea ce privește sarea fizică și psihosocială, dar cercetătorii au descoperit că, pe măsură ce îmbătrânim devenim mai fericiți și mai mulțumiți. De asemenea, sunt mai puține cazuri de depresie și un optimism mai mare.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

General

Ce poți păți într-o zi de 13? Ghinion sau superstiție?

Ziua de 13, ghinion sau superstiție, mit sau realitate? Mulți oameni se tem de ziua de 13, uneori fără o justificare. Mulți superstițioși fug de 13 și de conotațiile sale. De fapt, este cifra care reprezintă suma Iisus + 12 apostoli și are o simbolistică de bun augur.

Ziua de 13, ghinion sau superstiție? Ce poți păți dacă în calendar e 13 și de unde vine această superstiție cărora multora le dă fiori!

În planul fizic, 13 este legat de cruce (1 + 3 = 4, numărul specific familiei și crucii), deci de suferințe. Crucea este dezvoltarea cubului în spațiul cu două dimensiuni, iar cubul, schematic, reprezint un spațiu închis, o închisoare.

Egiptenii au fost primii care au dezvoltat o superstiție a numărului 13, dar la ei aducea Noroc. Ei credeau cã sunt 12 trepte ale scãrii, care duc la viața eternã. Atingând a 13-a treaptã însemna cã ai trecut dincolo. Numãrul 13 la ei era asociat cu nemurirea.

Sumerienii au folosit un zodiac cu 13 constelații și 26 de stele principale, potrivit Cunoaștelumea.ro.

„12 este numărul Universului, de la Pitagora, părintele numerologiei, citire. 1, Creatorul, împreună cu 2, Creația.

După 12, urmează însă 13, numărul care conține Totul, și încă ceva pe deasupra.

13 este un numãr prim, care nu se împarte decât la el însuși și la nr. 1. Numãrul 13 este socotit un numãr al surprizelor și el conduce la superstiții. Viața multor oameni a fost marcatã de acest numãr.

Geneza a avut loc in 7 zile și 6 nopți, deci iarăși 13.

Multe coincidențe și elemente care par a face legătura cu alte lumi se întâmplă la oamenii mari, bogați spiritual. În cazul Majestății Sale Regele Mihai, numărul 13 pare că l-a urmărit. Majestatea Sa a decedat la orele 13, trupul i-a fost adus în țară pe 13 decembrie, regina Ana a fost înmormântată tot într-o zi de 13, iar parastasul de 40 de zile s-a săvârșit într-o zi de 13! În cazul de față, 13 are clar o conotație regală.

La musulmani și hinduși, cifra 13 este considerată de bun augur. În credințele iudaice, 13 era reprezentat de consoana M, cu care începe cuvântul mem, adică moarte.

Prin prisma ei și a Tarotului, numãrul 13 reprezintã Moartea (Kabbala-Memn = Moartea; Tarot – Arcana majorã 13: Moartea). Nu este vorba doar de moartea în sine. Arcana 13 simbolizeazã de fapt o transformare, un eveniment care se terminã pentru a începe un altul, fiind vorba de o continuitate și nu de un sfârșit total. Spiritual, moartea reprezintã terminarea vieții pe Terra, dar începutul unei alte vieți pe alte planuri. În Kabbala, numărul 13 este asociat Şarpelui, Dragonului, Satanei şi Criminalului.

În secolul al XVII-lea se credea că nu este bine ca la masă să fie aşezate 13 persoane, dar abia trei veacuri mai târziu oamenii încep să facă legătura între ziua de vineri şi numărul 13, potrivit site-ului descopera.ro.

La fel ca teama de numărul 13, se pare că şi cea legată de ziua de vineri porneşte tot de la scrierile din Noul Testament. În anul 1852, în publicaţia periodică Notes and Queries se scria „Vinerea este considerată o zi care aduce ghinion, fiind ziua Crucificării, şi la fel de nenorocos este şi numărul 13, care este asociat cu Cina cea de Taină”.

Continue Reading

Trending